Jót s jól! - óvodai nevelési rovat


Szabályok, határok

Közel sem könnyű kérdéskört feszegetnek az alábbi cikkek, írások. Mikor szükségesek a szabályok? Mindig? Vagy néha túlléphetünk rajtuk? 

Tapasztalataink szerint a szülők többsége kevés szabályt állít a gyerekek elé, nincsenek világos határok a családban. A szülők szeretetből engednek, azt gondolván, ha a gyermek kedvében járnak, az ő javát szolgálják. Vajon tényleg az engedékeny magatartás hoz boldogságot a gyermekek számára, vagy a következetesség nyújt lelki biztonságot, kiegyensúlyozottságot?

Miért hisztizik a gyerek?

Óvónőként szinte mindennap találkozhatunk egy-egy hisztivel, melynek során a gyermek szeretne egy számára kedvezőbb pozícióba jutni. Az alábbi cikkek rávilágítanak arra, hogy nem kezelhetünk minden hisztit egyformán, ugyanis annak oka különféle eredetű lehet. Nemcsak pedagógusként, de szülőként is fontos, hogy ezekre a jelzésekre megfefelően reagáljunk.

Medveczky Kata: A hiszti. Miért hisztizik a gyermek?

Aludjanak a gyermekek az óvodában?

Minden évben újra és újra előkerülő probléma, hogy a gyermekeknek kötelező az óvodai alvás vagy sem. Ez a pihenésre szánt időszak kiváltható más tevékenységgel- rajzolás, egyéni fejlesztés, stb.- a hasznos időtöltés reményében vagy sem? Valóban elfecsérelt idő a pihenés vagy elengedhetetlenül fontos a gyermekek megfelelő mentális fejlődésének biztosítása érdekében? Mikor fejlődik jobban az óvodás, ha játszik, tevékenykedik (a pihenésre szánt időben) vagy ha alszik?

Ovis lett a gyermekem!

Gyermekünk 3 éves kora táján először szakad el tőlünk. Ez a folyamat a szülőnek és a gyermeknek egyaránt nehéz. Az alább közölt cikkek ebben igazítanak el minket szülőket: hogyan könnyíthetjük meg gyermekünk számára az új környezetbe való beilleszkedést? Látva gyermekünk felszabadultságát és örömét, hogyan válik számunkra is könnyebbé az a tudat, hogy gyermekünktől el kell nap mint nap szakadnunk.

Hogyan fejlesszük az ovisok kézügyességét?

Nehezebben fog menni az írástanulás, ha a gyerek kezecskéje túl merev. Az alábbi írás jó példát ad arra, hogyan lehet a gyerek kézügyességét természetes körülmények közt fejleszteni.

Mi a jó a most-ban?

A gyermek a mában él.  Hanula Erika írásában azt járja körbe, hogyan lehet egy gyerekben ezt a képességet megőrizni, hogy felnőtt korára is megmaradjon. Hiszen aki képes a mában élni, az tud figyelni a tanórán, tud figyelni a másik emberre, tud figyelni önmagára és az Istenre is. Egyszóval él.

Óvodapedagógusok szakmai konferenciája- 2014.

„Játssz a gyermekkel, hogy szívét megnyerd…” címmel  szakmai konferenciára hívta óvodánk a nagykanizsa és a környező települések óvodapedagógusait.

A konferencia témája a kisgyermekek játéktevékenysége, játéka volt. Az igazgató atya köszöntése után a Süni csoportos gyermekek vidám vásári játéka fogadta a vendégeket. Ági néni a játékról, mint a gyermeki személyiségfejlesztés leghatékonyabb nevelési eszközéről beszélt. Márton Mártonné Erzsike óvodavezető és szaktanácsadó pedig arról, hogyan válik a  gyermek szabadjátéka  szándékos tanulási folyamattá. Az óvoda pedig akkor jó és gyermekközpontú, ha a napirendben a legtöbb idő a gyermekek szabadjátékára fordítódik. A konferencia az óvodapedagógusok szakmai tapasztalatcseréjével zárult.

Sifter Józsefné, Ági

 

KÉPTÁR

Pályázatok

FILMTÁR

DIÁKSAROK

FACEBOOK