ÓVODAI HÍREK


"Ó mily csodás isteni szeretet.."

A Nagyböjti időszak Isten szeretetének és irgalmasságának teljességét tárja elénk, amelyben a Katolikus Pedagógiai Intézet utolsó mozzanatának teljesítése volt az óvodánk közösségének végső állomása. Ezt a feladatot a közrejátszó járványhelyzet kialakulása sajnos előbb megszakította, amely rádöbbentett minden embert arra, hogy az Isten Mindenható és csak a közös ima ereje képes úrrá lenni még a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekben is.

A Biblia Isten szava

Az 52.Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából meghirdetett programsorozat februári feladatához érkeztünk, amely a Biblia olvasásán keresztül adott számunkra egy mélyebb kapcsolatteremtési lehetőséget Istennel. Családjaink a csoportok Bibliáját adták körbe, amelyből az Oltáriszentséggel kapcsolatos szentírási részleteket kikeresve elmélkedhettek, beszélgettek és egy kis füzetbe le is rajzolhatták élményeiket. Örömünkre szolgálhatott ez a feladat, hiszen a rohanó hétköznapokban gyakran elsiklunk az Isten szava, útmutatása mellett.

Jézus az én barátom

Február végén lezárult a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus által meghirdetett program sorozat negyedik feladata is. Helyi rajzpályázatot hirdettünk a nagycsoportos gyermekeknek „Jézus az én barátom” címmel. A reggeli elcsendesedés perciben mondhatták el a gyermekek, hogy mit jelent számukra a barátság és milyen az igazi barát. Ki, és miért a barátom? Tettük fel a kérdést a csoportokba. A válaszok közül néhány:
- „Azért a barátom, mert segítek neki.”
- „Azért, mert megvigasztal.”
- „Mert együtt játszhatunk.”

„Nem hagylak árván titeket, eljövök hozzátok..”

Az advent, az elcsendesedés időszaka. A közös gyertyagyújtások, a fény növekedése a gyermekek számára is közelebb hozta a Megváltó érkezését, amelyet a jócselekedetek gyakorlásával készítettünk elő. A Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett decemberi program olyan közösségi találkozásokra, alkalmak megszervezésére adott lehetőséget, melyeken óvodánk apraja-nagyja köszöntötte az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust és anyját, Máriát, majd a közénk érkező kisdedet.

Óvodánkba látogatott Szent Miklós

Nagy várakozással telt december első hete. A gyermekek egész héten lázban égtek, rajzokat készítettek, csizmát pucoltak, hisz a hét utolsó napján ellátogatott óvodánkba Szent Miklós. A hét során a gyermekek megismerkedtek a püspök legendájával, sapkákat, zsákokat díszítettek. Az egész óvoda a Mikulásról szóló daloktól zengett. Öröm volt belépni, hisz egyből adventi hangulatban érezhettük magunkat.

Óvodai bál

Óvodánk által szervezett jótékonysági bálnak 83 résztvevője volt. Szorgalmas kezek díszítették, rendezték be az iskola ebédlőjét, amely őszi színekben hívogatta a vendégeket.

"Én vagyok az élő kenyér..."

A KAPI által meghirdetett programsorozat második állomását a Maci csoport vállalta, mivel nagyon szeretünk a gyerekekkel együtt sütni-főzni és vendégül látni másokat. A gyermekek egyik kedvenc játszóhelye a csoportban a babakonyha. Nincs olyan nap, hogy valami „finomságot ne készítenének”, ami után vendégségbe hívnak mindenkit.

Márton nap az óvodában

„Szép példa lőn az magyari nemzeteknek, ha lesznek követői életének…”

Óvodánkban november 11-én emlékeztünk Szent Mártonra. A Katica csoportos gyermekek délelőtt dalos játékokat mutattak be társaiknak, tanítóknak és a szülőknek. Minden csoportban beszélgettünk Márton püspök életéről és jótéteményeiről, arról, hogyan segítette a szegényeket.  

"Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővessző"

Óvodánk csatlakozott a Katolikus Pedagógiai Intézet által szervezett programsorozaton, melyet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából indítottak. A katolikus óvodáknak meghirdetett programsorozat célja, hogy a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve közös élmények biztosításával támogassa a hitben való elmélyülést.

Óvodánk kertje

A nyár folyamán pályázatot írt ki az Iskolakert Alapítvány Óvodakerti jó gyakorlatok címmel.
Nagy öröm számunkra, hogy az induló 52 óvoda közül a szakmai zsűri a mi pályázatunkat találta a legjobbnak. Nagyon büszkék vagyunk arra a szakmai munkára, amely már a mindennapokban jó gyakorlattá vált.
Íme a szakmai értékelés:

Erdő, erdő, gilice...

Október első hetében erdei oviba vittük nagycsoportosainkat. Az első 2 nap a süni és méhecskés gyerekek kirándultak együtt, míg a katicák és a macik az esős idő miatt csak 1 napot töltöttek az erdei oviban. Első nap a Termáltóval és az Ökoparttal ismerkedtek. Megcsodálták a tavirózsákat, kipróbálták a hangok pavilonját és a labirintust, bejárták az erdei tanösvényt. A 2. napon a Zalakarosi Parkerdőbe látogattak. Gál Sándor erdész kalauzolta végig a csoportokat a Csiga- túra tanösvényen.

"Hej, óvoda, óvoda, de sok gyerek jár oda..."

Minden egyes nap egy új kezdetet tartogat számunkra. Így indult el új nevelési évünk az óvodában. A nagyok kirepültek és 33 új kisgyermek foglalta el helyét. Furcsa, de mégis ez az élet rendje. Az elmúlt héten a kicsik ismerkedtek, barátkoztak csoporttársaikkal és az óvodában dolgozó felnőttekkel. Minden gyermek másképpen éli meg az új helyzetet. Nehéz az elválás a szülőktől, de az óvónénik derűs mosolya, megnyugtató szavaik átsegítik a  gyermeket a befogadás kezdeti nehézségein. 

Családi gyermeknap az óvodában

Óvodánk fennállásának 10. évfordulóját a családokkal és gyermekekkel együtt ünnepeltük 2019. május 25-én, szombaton. Az egész napos rendezvényt óvodánk szervezte, amelyhez a családok és a Piarista Iskoláért Közhasznú Alapítvány biztosított anyagi támogatást. A késő délutánig tartó eseményen közel 200 fő vett részt. Kalkuttai Teréz anya gondolataival indítottuk a vidám napot, majd közös imában ajánlottuk családjainkat a Gondviselő oltalmába.

Szakmai nap az óvodánkban

„Az élet szépség, csodáld meg.” (Teréz anya)

Márciusi jeles napok

Március hónap eseményekben bővelkedett óvodánkban. A gyermekek sok új élménnyel gazdagodhattak, de a felnőttek számára is újdonságokat hozott a tavasz eleji programsorozat.

Sünisek sikere

A Netta Pannónia papírgyűjtéssel kapcsolatos pályázatára elküldött fényképpel nyertek a süni csoportosok!

Minden gyermek 1 plüs figurát, 1 tábla csokoládét és 1 hűtőmágnest kapott ajándékba.

Jubileumi imaest

Az adventi időszak négy hete a várakozás és az elcsendesülés időszaka. Minket arra int, hogy tudjunk hetekig várni a csodára, a betlehemi kisded megszületésére.  Jubileumi  imaestünknek  2018.12.04-én a rendezvényterem adott otthont, amelyet  Horváth Lóránt atya adventi lelkigyakorlata tett ünnepélyessé és meghitté. Péter apostol, Nátánáel próféta, Zakeus és Keresztelő Szent János életén keresztül vezette végig Jézus hívását és szerepét az életükben.

"Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én..."

Óvodánkban hagyomány, hogy november 11-én, és az azt megelőző hét Szent Márton jegyében telik, amelynek keretében a csoportok többféle tevékenységen keresztül ismerkedhettek meg Szent Márton püspök életével, jó cselekedeteivel, a jeles naphoz fűződő népszokásokkal, hiedelmekkel. 
Ennek alkalmából a Maci csoportos gyermekek egy kis műsorral készültek, a többi csoport számára, amivel felelevenítették Szent Márton legendáját. 

Báloztunk

2018. október 20-án őszi jótékonysági bált szervezett óvodánk közössége. A bál megnyitója után az Eraklin táncklub fiataljai kápráztattak el bennünket latin és standard táncokkal, majd Varga Csaba és Varga Fehér Andrea operettekkel szórakoztatta a közönséget. A tombolasorsolás után vidám hangulatban táncolhattunk hajnalig.

A kenyér világnapja

Mindig egy kis szomorúsággal tölt el, ha látom, hogy gyermekeink egy-két harapás után már nem fogyasztják el a kenyeret. Ezért is érdemes foglalkoznunk a kenyér étkezésben betöltött szerepével és készítésével. Bizony a kenyér áldott ételünk, amelyet a gyermekeinkben is tudatosítani kell. Évek óta sütünk kenyeret a gyermekekkel és beszélünk arról, hogy miből  és hogyan készül a mindennapi kenyerünk.

Erdők hete

Az " Erdők Hete " alkalmából a nagycsoportosokkal látogatást tettünk a bajcsai csemetekertbe. Az erdei séta közben makkot gyűjtöttünk, galagonya bokrot csodáltunk meg, találtunk 1 őzlábgombát. A nagy tározóban különböző makkot válogattak szét az asszonyok, amelyeket később ültettek el. Kisebb-nagyobb fenyő csemetéket is láttunk. Az emberek munkáját segítő különféle gépeket is megnézhettük a fiúk nagy örömére. A csemetekertből ajándékba kapott magokat az ovi udvarán ládákba szórtuk,s kíváncsian lessük, mi fog történni.

10 éve indult Nagykanizsán a Piarista Óvoda

Izgatott készülődéssel és várakozással indult el nevelési évünk, miközben újra megtelt élettel az intézmény szegletében lévő kicsiny, védett sziget, az óvoda. A tanévnyitó ünnepi szentmisén 114 kisgyermekkel és a családokkal adtunk hálát a mögöttünk álló 10 évért. Zsolt atya gondolatai még a fülemben csengenek. Hálát adni jöttünk mindazokért a kegyelmekért, amelyeket az Úrtól kaptunk.

"Az erdőben jártunk-keltünk..."

Az idei évben ismét szerveztünk nagycsoportosainknak erdei óvodai programot június 5-7. között. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén ismét a Parkerdőt látogattuk meg, hogy gyermekeinknek új élményeket, tapasztalatokat adhassunk át a teremtett világ szépségéről.

Gyermeknek lenni jó!

Május utolsó vasárnapja 1950-től a gyermekek ünnepe. Május 25-én verőfényes reggel és díszes udvar fogadta az óvodába siető gyermekeket. ,,Ági néni, milyen meglepetések sorozata lesz a mai napon?” – érdeklődött tőlem az egyik kisiú. A péntekei gyermeknapunkat gazdag programokkal és játékokkal igyekeztünk emlékezetessé tenni. Vidám zene csalogatta ki a gyermekeket a csoportszobákból, hogy játékos mozgással ráhangolódjanak az előttük álló programokra. Gyuri bácsi mestersolymász érkezett hozzánk vendégségbe, aki bemutatta madarait a gyermekeknek.

A Föld napja

Óvodánkban 1 héten át dolgoztuk fel a Föld projektet. A napi játékban, tevékenységekben változatos módon foglalkoztunk Földünk élőlényeivel,a természeti és épített környezetünkkel és a szelektív hulladékgyűjtéssel. Pénteken arra kértük a gyerekeket, jöjjenek gyalog vagy kerékpárral és zöld színű pólót húzzanak. A délelőtt folyamán  a középső - és nagycsoportosokkal 6 állomásból álló versenyjátékot szerveztünk. A csapatok menetlevelet készítettek, nevet választottak.

Pintyőke fesztivál (2018. március 24.)

Pünkösdnek jeles napján… pünkösdi népszokásokat és hagyományt elevenítettünk fel Méhecske csoportos óvodásainkkal a  Pintyőke fesztiválon Kiskanizsán. E fesztiválon mindig olyan hagyományt igyekszünk feleleveníteni és megismertetni a gyermekekkel és a közönséggel, amelyhez igaz hittel és magyarságunkkal kötődünk. Az egyházi ünnepeinknek üzenete van számunkra, mert e gyönyörű tavaszi ünneppel a szentlélek kiáradásáért, az újjáéledő természetért, az áldásért, bő termésért imádkozunk, mondunk köszönetet az Istennek.

Hálaadó szentmise az óvodában

Március 19-én óvodai közösségünk szentmise keretében adott hálát Boldog Donáti Celesztina anyáért. A nagyböjti időszak jobban hozzásegít bennünket ahhoz, hogy kisöpörjük szívünkből azokat a gondolatokat és cselekedeteket, amelyek beárnyékolják mindennapi életünket. Vajon milyen üzentet hordoz és mire tanít  az ő életútja? Ma is követendő példa az Istenbe vetett hite, jósága, odaadó szeretete, kitartása és tenni akarása. Ha el tudunk csendesedni és figyelünk rá, megmutatja a helyes utat cselekedeteinkben és viselkedésünkben.

"Talpra magyar..."

Nemzeti ünnepünkön a műsort a süni csoport adta, melyet Réka néni tanított meg a gyerekeknek. A "Tavaszi szél" zenéjére szalaggyakorlatot adtak elő a lányok, a fiúk huszáros vonulást és bajvívást mutattak be. A Nemzeti dal első versszakát Tuboly Botond szavalta el, a refrénbe mindenki bekapcsolódott. Ezután a vers megzenésített változatát hallgattuk és énekeltük el. Öröm volt látni azt, milyen lelkesen énekeltek a nagyok. A műsor végén valamennyi óvodást és felnőttet közös menetelésre és nótázásra hívtunk.

Lelkiség az óvodában

Januárban nagy kegyelemben volt részünk: óvodánkba érkezett a "Mária Rózsa Misztika" zarándokszobor. Csoportonként vonultunk  a Szűzanya elé imádságainkkal. Mi felnőttek a délelőtt folyamán mégegyszer elcsendesedtünk, s megfogalmaztuk kéréseinket, letettük terheinket, hálát adtunk Égi Édesanyánknak.

A Biblia üzenete a szívünkhöz szól

Bibliai estre gyülekezett csütörtökön este az óvodás csoportjaink szülői közössége az intézmény rendezvénytermében. Hosszas próbák előzték meg a bemutatót, kiválasztásra kerültek a történetek, jelmezek, dalszövegek, díszletek. Évről-évre egyre több felnőtt és gyermek láthatja és részese az eseményeknek. A Biblia nem csak a mindennapi gyermeknevelésben segít, hanem abban is, hogyan találjuk meg cselekedeteink helyességét, emberi kapcsolataink milyenségét.

Őszi szüreti bál

2017. október 21-én került megrendezésre óvodánk őszi szüreti mulatsága a szépen feldíszített ebédlőben. A Pántlika néptánccsoport palotás tánca nyitotta meg a rendezvényt, majd igazgató atya köszöntője és a vacsora után hajnalig tartó tánc kezdődött, amelyhez az Édes kettes zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A tombolasorsolás után vidám hangulatban rophattuk tovább a táncot. Reméljük, hogy egy év múlva is újra találkozhatunk és egy vidám estét tölthetünk együtt.

A bál bevételéből az udvari homokozó árnyékolásának bővítését szeretnénk megvalósítani.

A mozgás öröme

2 nap a mozgás jegyében telt óvodánkban, ahol kicsik és nagyok mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket és kitartásukat. Niki néni játékos bemelegítő tornája segített ráhangolódni a mozgásos játékokra, feladatokra. Korcsoportok szerint állítottuk össze azokat a feladatokat, mozgássorokat, amelyeket nagyon élveztek a gyermekek és a felnőttek is. A mozgásos programban 110 gyermek vett részt. A nagyok sor- illetve váltóversenyekben a kicsik pedig mozgásos játékokban ügyeskedhettek.

"Hol volt, hol nem volt..."

„ A mese a gyermekek mindennapjait kitöltő szórakozás, az együvé tartozás eszköze.”

                                                                                                                                     (Zilahiné)

"Piros labda, fakocka, kezdődik az óvoda..."

Orgoványi Anikó:
Kezdődik az óvoda (részlet)
„Piros labda, fakocka,
Kezdődik az óvoda.
Gyülekezik a sok gyerek,
Mint szőlőfürtön a szemek…”

Legszebb konyhakertek

Óvodánk idén ismét benevezett a Legszebb konyhakertek pályázatra, melyen sikeres 2. helyezést ért el közösségi kert kategóriában.

Ebben az évben egyik fiatal óvónőnk, Németh Réka is indult a versenyen erkélyén kialakított balkonkertjével. Kategóriájában ő is 2. helyezést ért el.

A zsűri idén is lehetőséget adott a Közönség kedvence díj elnyerésére minden kategória első 3 helyezettjének. Kérünk minden kedves látogatót, aki Facebook adatlappal rendelkezik, hogy egy like-kal segítsék, hogy idén mi nyerhessük el az első helyezést!

"Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó..."

 
 
Nagycsoportosainknak 4. alkalommal szerveztük meg az erdei óvodai programot 2017. június 6-8-ig.
 
Kedden a Miklósfai parkerdő fáival ismerkedtünk, vad nyomokat kerestünk, nagyítóval egy hatalmas hangyabolyt vizsgáltunk, szamócát ettünk, a bokrok között bújócskáztunk.
 

Mezítlábas ösvény készült óvodánkban

A Föld napja alkalmából társadalmi munkát szerveztünk óvodánkban.

A lelkes anyukák és óvó nénik lefestették a fa kerti bútorokat.

Jó hírek Gyenesdiásról

Nyolcadik alkalommal voltunk jelen gyermekeinkkel a Pacsirta Gyermekdal Fesztiválon, ahol az apró, csicsergő pacsirták gyönyörű zalai népdalokat és gyermekdalokat szólaltattak meg.

Óvodánk névadójára emlékeztünk 2017.

Rajzkiállítást hirdettünk a csoportoknak. Celesztina anya, gyermekek, óvodánk jelentek meg a gyermekmunkákon. A Sünisekkel egy terepasztalt készítettünk -természetesen hulladékokból-, amelyen óvodánk épületének és udvarának hasonmását alakítottuk ki. Vasárnap a szülőkkel együtt szentmisén vettünk részt, ahol óvodásaink lelkesen kapcsolódtak be az éneklésbe. Hétfőn délelőtt mi, Sünisek a kápolnába hívtunk mindenkit közös imára, éneklésre és egy rövid jelenetet adtunk elő védőszentünk, Boldog Donáti Celesztina életéből.     

Kett-pedagógia, módszertani foglalkozás óvodánkban

2017. március 9-én Sipos Edit, a Pécsi Hittudományi Főiskola tanára tartott óvodánkban Kett- foglalkozást, melyen nemcsak óvodánk pedagógusai, de az alsós tanítók, illetve hitoktatók, a módszer iránt érdeklődő kollégák is részt vettek. 

A délután folyamán a nagyböjt és a húsvét témáját dolgoztuk fel a padlóképes módszer segítségével.

 

Takács Orsolya

 

Táncolunk diridon...

Késő délután kezdődött óvodánk hagyományos télbúcsúztató  farsangja. Zenével, mókával, tánccal ünnepelt a négy csoportunk. Csodálatos jelmezekben vonultak fel a gyermekek, majd az óvodapedagógusok Csimbum Cirkusz produkciója következett. Kutyaidomár, kígyóbűvölő, varázslók,  kötéltáncos szórakoztatta a népes vendégsereget. Lelkes szülők segédkeztek a pakolásban, dekorálásban, szendvicsek elkészítésében és az árusításban. A sok tombolatárgy hamar gazdára talált a gyermeksereg nagy örömére. 


Lakodalom a Süni csoportban

Az elmúlt héten a lakodalmas projektet dolgoztuk fel. A képeken látható, hogy naponta változtak a szerepek, minden kisgyermek kedve szerint lehetett menyasszony, vőlegény, pap, szakács, zenész, koszorúslány, vőfély, rendezvényszervező. Lisztgyurmából süteményeket formáztunk,az eddig tanult dalokat énekelve vonultunk a templomba, papírból gyűrűt vágtak a nagyok,  cd-zenére játszottak a lakodalmi zenészeink. Ajándékként elmeséltem a "Tücsök és az egérke lakodalma" c.

Luca, Luca, kitty-kotty

Luca napi néphagyományt elevenített fel a Méhecske csoport december 12-én és 13-án. Vidám népi énekekkel, köszöntőkkel mondtuk el jókívánságainkat, majd a kicsi Luca-menyasszony egészséget, mosolygást, vidámságot kívánt a népes gyermekseregnek, miközben a fiúk tarisznyái megteltek finom falatokkal. Kikelt Luca-búzával kedveskedtünk a csoportoknak. 
 

Mikulás várás a Süni csoportban

Izgatottan vártuk a Mikulás levelét, amelyet hétfőn kaptunk meg. A Nagyszakállú tudatta velünk, hogy mire kedden megérkezik, tegyük rendbe a ruháinkat és tisztítsuk meg a lábbelinket.

Volt nagy sürgés-forgás! A nagyok egy kiscsoportost választottak maguk mellé és eligazították a polcukon a ruhájukat. A csizma suvickolásában már a kicsik is részt vettek.

Miért zavar a zavar ? - szakmai nap óvodánkban

Napjainkban egyre növekszik azon kisgyermekek száma, akik valamilyen viselkedési, beilleszkedési, magatartási zavarral küzdenek. Ezen problémák gyökere az anya-gyermek kapcsolat zavaraiban és a család nevelési stílusában keresendők. Kezelésében fontos szerepet játszik a problémák korai felismerése, a gyermekre való szeretetteljes odafigyelés, az óvodapedagógus és a család közötti  őszinte kommunikáció.

Mozgással az egészségért!

Második alkalommal rendeztük meg a Mozgással az egészségért! programot a Kanizsai Birkózó Sportegyesület támogatásával. A két napos program a tornateremben, valamint a csoportokban került megrendezésre.

Veni Sancte az óvodában

Újra gyermekzsivajtól hangos óvodánk udvara. A hosszú nyári pihenő után milyen jó újra együtt lenni! Szorgos kezek takarították,  tették hívogatóvá az óvodai folyosókat és a csoportszobákat. Családok , gyermekek, nagyszülők, óvodai dolgozók boldogan üdvözölték egymást az első napokban. Tervezgetünk, dekorálunk  és lázasan készülődünk az előttünk álló nevelési évre. Csodálkozunk és ámulunk, hogy mekkorát nőttek  és ügyesedtek  gyermekeink ezalatt a röpke öt hét alatt! Azért  az első napokban bizony nehezen váltak el a  család meleg, ölelő közelségéből.

Saját kiskerttel neveztünk a "Legszebb konyhakertek" versenyre

Benevezett óvodánk a város által meghirdetett "Legszebb konyhakertek" versenyre!

Erdei Óvoda 2016.

Harmadik alkalommal szerveztük meg nagycsoportosainknak az erdei óvodát. Június 6-8-ig 33 gyermekkel és 5 felnőttel csodálkoztunk rá a Csónakázó-tó természeti szépségeire és rejtelmeire.

Első nap Fűrné Anita erdőmérnök kalauzolt bennünket, s  az erdő -és vadgazdálkodás érdekességeiről mesélt. A bátrak magaslesről távcsővel nézhették a tájat. A pocsolyák környékén vadnyomokra leltünk.

Föld napja 2016.

A Föld napja alkalmából egész hetet átfogó programokat szerveztünk a 4 csoport gyermekei számára. Hétfőn a csoportok berendezték az "Alkoss hulladékból" c.kiállítást az aulában. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy nem minden szemét, amit kidobásra szánunk, kreativitásunkon múlik, mit hasznosítunk!

Csütörtökön reggel az udvarunkra közös imára és mozgásra vártuk a nagyokat. Arra kértünk mindenkit, hogy az ünnep alkalmából  jöjjön zöld ruhába.
Réka néni frissítő mozgása után 6 állomásból álló  játékos vetélkedőre hívtuk a gyerekhadat:

Eredményeink a Pacsirta Gyermekdalfesztiválon- 2016.

Óvodánk szép hangú gyermekeivel beneveztünk a gyenesdiási "Pacsirta Gyermekdalfesztiválra".
Boldogan tudatom mindenkivel, hogy büszkék lehetünk gyermekeinkre!
 
Szóló kategóriában a Katica csoportos Kotnyek Lili arany minősítést kapott.
 
Kisegyüttes kategóriában a  Méhecske és a Süni csoportosok indultak:

1848. március 15-re emlékeztünk

Nemzeti ünnepünk előtt 1 héttel kézműves foglalkozásokat szerveztünk 3 csoportban, hogy ráhangolódjunk az ünnepre. A maci csoportban fonalból lovacskákat készítettek, a katica csoportban papírból kokárdát, szívet, huszárt ragasztottak, a süni csoportban nemzeti színű galambot és legyezőt vágtak a nagyok.A gyerekek kedvük szerint mehettek abba a csoportba, amelyik tevékenységet választották.

Bibliai történetek a szülők előadásában 2016.

Immáron negyedik alkalommal kerültek megelevenítésre bibliai történetek óvodánkban a szülők előadásában. Ebben az esztenőben négy jelenetet láthattunk: Teremtés, A csodálatos kenyérszaporítás, Jézus és a gyermekek, Dávid és Góliát. 

 

A Kanizsa Tv rendezvényünkön készült felvételét az alábbi linken érhetik el!

 

Advent az óvodában 2015.

Óvodánkban az  adventi  időszak  lázas készülődéssel és nagy várakozással telt el. Csillogó gyermekszemek lesték,  várták , hogy vajon mennyi kincset rejteget a Mikulás puttonya?

Madáretető készítő verseny 2015.

2010 óta Madárbarát Óvoda vagyunk.November elején hírdettük meg a családok számára a madáretető készítő versenyt, hogy a hideg idő beáltával etetni tudjuk a kis madarakat.A lelkes Szülők 18db kreatív függő és ducetetőt készítettek, amelyeket a gyerekekkel együtt helyezünk ki az udvarra. Köszönjük a Szülők támogatását és kétkezi munkáját, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy gondoskodni tudjunk a madarakról!
 
Helyezettek:

Óvónők Fóruma 2015.

2015. okt. 28-án került megrendezésre óvodánk szervezésében az óvodapedagógusok szakmai konferenciája, tapasztalatcseréje.

A rendezvényen a város és környező falvainak óvodái, a bölcsődék vezetői, óvodapedagógusaink és a tanítók vettek részt. A konferencia témája:  Család- gyermek- óvoda volt. Mindannyian tudjuk, hogy óvodás korban a kisgyermek viselkedését befolyásoló tényezők közül legnagyobb hatással a család bír, ezért nagyon fontos, hogy a gyermek egészséges fejlődése érdekében a szülők és az óvodapedagógusok szorosan együttműködjenek.

Őszi kirándulás Csömödérre

Az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. nyertes pályázatán vettünk részt október 26-án. Nagycsoportosainkkal Csömödérre utaztunk, ahonnan többször is kisvasútra szálltunk. A vonaton Anikó néni találós kérdésekkel szórakoztatott bennünket. Az erdőben "kincseket" gyűjtöttünk a kosarunkba, így színpompás faleveleket, makkot, faágat és fenyőtobozt. Állatnyomokat kerestünk, mohát simogattunk, a madarak énekét hallgattuk. Újra kisvasútra szálltunk és elzötyögtünk Lentibe. Az erdészeti kiállításon a kitömött szarvas és a gombafajták tetszettek a legjobban a gyerekeknek.

Mozgással az egészségért!

A két napos rendezvény az egészséghét keretében került megrendezésre október 14-15-én óvodánkban. A nagykanizsai Birkózó Sportegyesülettel közösen pályázott óvodánk erre a programra, amely a mozgást és a mozgáskoordináció fejlesztését tűzte ki célul. Mindkét napon kicsik és nagyok zenés bemelegítő tornával kezdtek, majd mozgásos játékokat és váltóversenyeket szerveztek az óvodapedagógusok. Szatmári Zsolt edző pedig a grundbirkózás rejtelmeibe avatta be nagycsoportosainkat. Gyermekeink bebizonyították ügyességüket, erejüket és egészséges versenyszellemről tettek tanúságot.

Állatok világnapja 2015.

Az Állatok napját október 4-én ünneplik szerte a világban, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapjához kapcsolódva. Óvodásainkkal ezen a héten az állatokkal foglalkoztunk, a hozzájuk fűződő dalokat énekeltük, állatos verseket tanultunk, de a csoportokba járó gyermekekre és szüleikre közös feladatok is vártak. A Süni csoportos gyermekeknek Sünt kellett készíteni zöldségekből, gümölcsökből, természetes anyagokból. Az alkotásokból kiállítás nyílt az aulában.

A magyar népmese napja

A mese erejének titka abban rejlik, hogy lélektől- lélekig tud szállni.Élőszóban, egy-egy mesével kedveskedtünk gyermekeinknek ezen a szép délelőtti napon. A Süni csoport óvodapedagógusai a Kis kakas gyémánt fél krajcárja című mesét bábjátékkal jelenítette meg, míg a Maci csoport a Csillagszemű juhász c mesét vetítette le a gyermekek örömére. A Méhecske csoport a Katica csoportot látta vendégül, ahol a Kis nyúl és a Három kismalac című mesét hallgathatták meg a gyerekek az óvónénik előadásában.

Szent Mihály nap

Vidám talpalávaló zene fogadta óvodásainkat és a családjaikat immár hagyományosan megtartott Mihály napi ünnepségünkön. Őszi dalos játékokat, vásári kikiáltókat hallhattunk a Katica csoport műsorában. A Pántlika Néptánc csoport pattogós ritmusára minden gyermek és felnőtt vidáman ropta a táncot, majd a csoportok ízléses portékái, finom süteményei csalogatóan hívták a vásárlókat. Jó hangulatban, kifáradásig tartott a táncház, amely elnyerte a gyermekek és a felnőttek tetszését. 

Ovi bemutató

Szépen és tömören (2 percben) számol be az óvoda mindennapjairól, stratégiájáról, hagyományairól, értékrendjéről az itt látható bemutató.

IDE kattintva nézhető meg.

Autómentes nap 2015.

Szeptember 22-én az Autómentes nap alkalmából több süni csoportos kisgyermek gyalog, kerékpárral vagy rollerrel jött az oviba, így nem szennyezték Városunk levegőjét. A maci csoportosokkal tettünk egy sétát az Erzsébet térre, ahol közösen tornáztunk. Visszaérve az oviba a sünisekkel biciklis és rolleres felvonulást rendeztünk az iskola udvarán.

Családok napja 2015.

Immár 5. alkalommal került megrendezésre óvodánkban a Családok Napja. Május 30-án gyönyörű napsütésre ébredtünk. Vidám jókedvvel érkeztek meg a gyermekek testvéreikkel és szüleikkel. Miközben Pali atya megáldotta a családokat, közösen imádkoztunk a gyermekekért is. A zenés bemelegítő mozgás után  5  csapat mérhette össze ügyességét, gyorsaságát a Sétakert hűs fáinak árnyékában. (Zebra, Szöcske, Barna mackók,Cápa, Pillangó).

"Szeresd a Földet"

Áprilisban mindhárom csoportban a Föld projektet dolgoztuk fel. Témaköreink voltak: állatok, növények, közlekedés, szemét-és hulladék. A katica csoportosok a miklósfai tehenészetbe látogattak, amely hatalmas élmény volt. A maci és süni csoportos óvó nénik felhívására "Hozz 1 virágot!" sokfajta növénnyel érkeztek a gyerekek. A macisok cserepekbe ültették és óvodánk bejáratát díszítették. A sünisek petpalackokba ültették a növényeket és a betonos kerítésfalra lógatták fel. A Föld napján 8 állomásból álló játékokat szerveztünk az udvaron. A sünisek zöld pólóba érkeztek.

Kiállítás nyílik a Süni csoportos gyermekek munkáiból

 
Januártól március végéig ismerkedtek a gyerekek a népi kismesterségekkel. Szőttek, fonalból sapkát készítettek, gyertyát mártottak és öntöttek, lisztgyurmából gyertyatartót formáztak, táskát és virágot varrtak, tojást berzseltek és kifújt tojást díszítettek apró termésekkel valamint batikoltak. Az elkészült gyermekmunkákat óvodánk folyosóján tekinthetik meg.
 
Kőnig Gáborné

Bokréta ünnep

Nagy örömmel vettünk részt 2015. március 26-án intézményünk bokréta ünnepén. Újonnan emelt négy csoportos óvodánk falai elérték már a legnagyobb magasságot, kezdődhet a tetőszerkezet elhelyezése. A kőművesmunka legnehezebb része elkészült. Az ünnepi beszéd, óvodásaink kedves éneke után Nyeste Pál igazgató atya a bokrétafa felszentelésével kérte Isten áldását a benne felnövekvő nemzedékre és a dolgozók munkájára. A bokrétafa elültetésre kerül majd az elkészült óvoda udvarán, hogy emlékeztessen minket erre a jeles napra. E röpke megállásban közösen adtunk hálát a Teremtőnek.

Víz világnapja- rajzpályázat eredménye

A Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület Nagykanizsán, a Víz Világnapja alkalmából Víz és Energia címmel nemzetközi rajzversenyt hirdetett, melyen két Sünis óvodásunk is helyezést ért el!

Kis Nóra 1. lett, Magyar Mercédesz 3. helyezést ért el! Gratulálunk nekik!

Éva néni

Március 15.

A süni csoport szervezésében ünnepeltük meg március 15-ét. Két héttel előtte már csákókat hajtogattunk, zászlót és kokárdát festettünk, a lányok pártát hímeztek. A maci csoportban huszárokat ragasztottak, a süniben lovacskára sörényt kötöztek az érdeklődő gyerekek. Az ünnepélyen a felnőttek elénekelték a Himnuszt, a gyerekek elmondták a verseiket. Varga Manó  megtanulta a Nemzeti dalt és teljes átéléssel adta elő. Katonadalokra zászlóval, szalagokkal meneteltünk, amit  igen élvezetek a gyerekek.

 

Éva óvónéni

Bibliai történetek a szülők előadásában

A szülők egyre kevesebbet olvasnak gyermekeiknek a Bibliából. Óvodánk minden évben ima-est keretében egy-egy bibliai történetet jelenít meg a családok, gyermekek bevonásával, amely a nagyböjti időben segít utat nyitni Isten felé. Így került ismét három történet feldolgozásra: A bálbeli zűrzavar, A kánai menyegző és Mózes története. A korhű jelmezek, kellékek, a zene tette hitelessé az előadásmódot és lelki gyarapodásunkat. A délután vidám agapéval és beszélgetéssel zárult.

Sifter Józsefné, Ági

Az új óvoda látványtervei

Kedves Szülők! Kedves Érdeklődők!

 Ez úton szeretnénk közkinccsé tenni néhány képet az újonnan épülő óvoda látványtervei közül. 

 Az óvoda nevelőtestülete

 

Az épület és az udvar

 

Maszkabál az óvodában 2015.

"Közhírré tétetik az óvoda farsangi mulatsága most elkezdődik.!..."
A három csoport közös farsangi báljára gyűlt össze az óvoda apraja és nagyja 2015. február 6-án a piarista iskola tornatermében. A vidám mulatságot a csoportok jelmezes felvonulása és rövid műsora nyitotta meg. A felnőttek bajor tánca után tombolával és falatozással ért véget a rendezvény.


Ági néni


Elkezdődött az új óvodaépület építése

Nagy örömünkre szolgált, hogy decemberben nekiálltak az új 4 csoportos óvoda építésének. A régi műhely lebontásra került és a munkagépek szorgalmasan dolgoznak. Az aszfaltot egykettőre felszedték és elegyengették a földet. A hétvégére pedig sikerült lerakni az alapokat.

A nyári leállás után augusztusban a régi helyén, a piarista iskolában kezdi meg óvodánk a 2015/ 2016-os nevelési évet.

Sifter Józsefné Ági néni
óvodavezető

Egészséghónap az óvodában

November egész hónapja az egészségről szólt. Tablót készítettünk az egészséges és az egészségtelen ételekről. Magyar termék emblémákat gyűjtöttünk, a boltos játékunkhoz magyar terméket ábrázoló üres dobozokat, flakonokat hoztak a gyerekek. Tornán zenére mozogtunk. A tízóraira hozott sütőtökből egyszer golyókat formáztunk, a következő alkalommal pedig sütőtökös puffancsokat készítettünk. Az alapanyagok vásárlásánál is ügyeltünk arra, hogy egészségesek legyenek, így mandulalisztet, kókuszos barnacukrot és vajat vettünk.

Csip-csup óvodai csodák pályázat 2014.

Óvodánk nevelőtestülete úgy döntött, hogy részt vesz a Csip-csup óvodai csodák pályázaton, melynek keretében a Csip-csup csodák rajzfilm sorozat „Az elhalasztott utazás” című epizódját kellett előadni, feldolgozni.

Az előadásra 2014. 11. 19-én került sor, melyen óvodánk mindhárom csoportja részt vett. A bábjátékot Hollóssy Andrea rögzítette, a felvételt Pataki Balázs vágta, akiknek munkájáért ez úton is szeretnénk köszönetet mondani.


Szent Márton nap 2014.

Ebben az esztendőben először került megrendezésre óvodánkban Szent Márton ünnepe. Szeretnénk, ha ezen az ünnepen minden évben közösen emlékezhetnénk Szent Mártonra.

Energiakaland

avagy „Energiahatékonyság és energiatudatosság a mindennapokban”
 

Állatok hete a süni csoportban

Hétvégére azt a feladatot kapták a családok, hogy: "Készítsünk termésből állatot!".

Szent Mihály nap-2014.

Ebben az esztendőben is megrendezésre került Szent Mihály napján az óvodánkban immáron hagyománnyá vált Mihály napi vásár. A rendezvény helyszíne ezúttal az óvoda udvara volt, ahol Sifter Józsefné, óvodavezető köszöntő szavai után Nyeste Pál Sch.P. igazgató atya megáldotta az őszi terményeket. Majd a Süni csoportos gyermekek műsora következett, melyben rövid vásári jelenetet és őszi dalokat, énekes játékokat adtak elő. Ezt követően az Igricek együttes fergeteges hangulatú koncertjének lehettünk hallgatói és aktív résztvevői.

Megnyitotta kapuit a Kecskeméti Piarista Óvoda

2014. szeptember 1-jén megnyílt a Piarista Rend második óvodája Kecskeméten. Az óvoda avató ünnepségére nagy örömmel érkeztünk Éva óvónénivel. Az óvodába 73 gyermek nyert felvételt. Az óvoda csodálatos birodalommá alakult és az óvónénik keze munkáját dicsérik. A gyermekek kedves műsorral köszöntötték a vendégeket, majd Nagy Attila igazgató atya megáldotta a három csoport gyertyáját. Utána együtt gyönyörködhettünk a barátságosan és esztétikusan berendezett helyiségekben és a tágas udvarban.

Madárbarát kertet építettünk

A jövő kertépítő mestereinek versenyére hívta fel a figyelmünket a Hortus Hungaricus kertészeti kiállítás, amely "madárbarát " kertépítő pályázatot írt ki az óvodás korosztály számára.Katica csoportunkkal neveztünk erre a versenyre, hiszen óvodánk 2010 óta viseli a madárbarát óvoda címet. A gyermekekkel mini kertészetet készítettünk madárfészekkel, madáretetővel, porfürdővel, itatóval,növények beültetésével és a természet kincseivel. A szorgos kis kezecskék elkészítették a kertet. Íme a mű, amelyet futárszolgálat szállít fel Budapestre.

Megkezdődött a munka a Piarista Óvodában

2014. augusztus 11-én az Erdész utcában birtokba vettük ideiglenes óvodánkat, ahol előreláthatóan 1 évig tartózkodunk a 3 óvodai csoporttal. A tágas csoportszobákhoz vizes blokk, öltözőhelyiség, tálalókonyha és nagy, tágas, füves udvar tartozik. Az átköltözésben szorgalmas szülői kezek és a Netta Pannónia Kft munkatársai segítettek. Köszönjük Hörcsöki József műszaki vezető segítségét is. Áldozatos munkájukat kísérje áldás !

Sifter Józsefné

Pacsirta- Gyerekdal Fesztivál 2014

"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." ( Kodály Z )

Óvodásaink kis csoportjával immár 5.alkalommal vettünk részt a Pacsirta gyermekdal fesztiválon Gyenesdiáson 2014. április 11-én a költészet napján.Minden évben eredményesen szerepelnek a jó hangú kis pacsirtáink.

Boldog Donáti Celesztinára emlékeztünk

Boldog Donáti Celesztina anyára emlékezett óvodánk.
A vasárnapi szentmise után Boldog Donáti Celesztina anyára emlékeztünk, aki 1925. március 18-án halt meg. A piarista nővérek elvesztették a földön alapító anyjukat, de új közbenjárót nyertek a mennyben. 
A Katica csoport felnőtt és gyermek közösségének előadásában elevenedett meg Celesztina anya készséges befogadó anyai szeretete, amely segítségével otthonra lelhettek azok az árvák, elhagyott sorsú gyermekek, akik szeretetre és gondoskodásra szorultak.

Új óvodánk lesz!

A volt technikai ("szürke") épület helyén előreláthatóag május végén megkezdődnek az új óvoda építési munkálatai. Az új óvodát a gyermekek 2015 őszétől vehetik birtokba. Megszépül az óvoda udvara is, sok növénnyel, sok új gyermekjátékkal bővül. Az építkezés ideje alatt - a tervek szerint - az óvoda a jelenlegi  helyén működik majd.

Az udvar terve letölthető innen!

ZöldSzemPont Tanácsadó Iroda rajzpályázatán elért eredményeink

A lakossági ZöldSzemPont Iroda több rajzpályázatot is hirdetett, amelyen a Süni csoportos gyermekek a következő helyezéseket érték el:

"Rajzold le, mit lát ÖKOSZEM" c.

       1. helyezett: Király Kornél

        2. helyezett: Balogh Kitti

        3. helyezett: Varga Manó

A gyerekek oklevelet, színes ceruzát, kutyás falinaptárat kaptak.

Így emlékeztünk a Messiás születésére

Az adventi előkészületek után a karácsony megünneplésével teljesedett ki a Messiás születésére való emlékezésünk. A három csoport közösen ünnepelt.

 

Karácsony szent titkában Jézust engedjük be szíveinkbe és a szent család járással eljutott karácsony szent üzenete minden kis családba.

 

ELNYERTÜK A ZÖLD ÓVODA CÍMET

December 18-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 7. alkalommal került sor a Zöld Óvoda minősített címet elnyert pályázók oklevelének átadására.

A mi óvodánk első alkalommal pályázott erre a címre, ahol 3 éves munkánkról kellett önértékelést készítenünk előre megadott szempontsor alapján. Büszkék lehetünk arra, hogy 5 éve működő óvodánk elnyerte ezt az elismerést.

Nekünk keresztényeknek kiemelt feladatunk, hogy vigyázzunk a teremtett világra, a gyerekekkel vetessük észre annak szépségeit, hintsünk el a környezettudatos magatartás alapjait.

 

Adventi naptár készítő verseny a Süni csoportban

A Süni csoportban második éve hirdetjük meg az adventi naptárkészítő versenyt.

 A hét beérkezett munkára a szülők szavazatai alapján az alábbi végeredmény született:

  1. helyezett: Kiss Nóri – csoportunknak ajándékozták a naptárat
  2. helyezett: Szever Írisz
  3. helyezett: Éva néni

 

Kőnig Gáborné

Kecskeméti vendégeink

2013. dec. 4-én kedves vendégeket fogadhattunk a kecskeméti piarista iskolából. Nagy Attila igazgató atya , Kovács Zoltánné Orsi, Horváth Andrea, Dr Urbánné Lehoczki Adrienne látogattak hozzánk, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a 2014 őszén induló piarista óvodához. Délelőtt minden csoport életébe betekintést nyertek, majd a délutáni szakmai értekezleten az óvodai szakmai dokumentumokról és műhelytitkokról, tapasztalatainkról beszélgettünk . Nagyon kellemes napot töltöttünk együtt és reméljük, hogy a két óvoda közötti kapcsolat tovább bővül és gyarapodik majd.

Gondolkodj Egészségesen! Nap a Süni csoportban

2010 óta november utolsó hetében csatlakozunk az Országos Gondolkodj Egészségesen programsorozathoz.

Budapestről 50 db egészségzsákot kaptunk, amelyeket kis- és középsős korú gyerekeknek osztottunk ki.

Mi sünik az égig érő mesefánkat hulladékpapír és textil felhasználásával készítettük el. Erre a fára a gyerekek kedvenc meséikből rajzoltak. A gyerekeknek Babszem Jankó történetét báboztam el. Készítettünk gyümölcs- és zöldségtálakat, amelyeket magvakkal díszítettünk, fahéjas-diós almát sütöttünk és ezeket tízóraira elfogyasztottuk.

Óvodapedagógusok szakmai konferenciája

A nagykanizsai Piarista Iskola immár 8. alkalommal szervezett szakmai konferenciát a város óvodapedagógusainak.

A tanácskozás témája: Mire és hogyan neveljük a gyermekeinket?

Cibere bábszínház előadása

November 13-án a Cibere Bábszínház előadásában A kiskondás című magyar népmesét tekintette meg óvodánk apraja-nagyja. A mese nagy élményt nyújtott minden kisgyermek számára, hiszen a mozgással kísért énekek által ők is a történet szereplői lehettek.

Idősek napja a Katica csoportban

Októberben az Idősek Világnapja alkalmából a nagymamákat, nagypapákat örvendeztettük meg egy rövid kis műsorral. Általában a városi templomok a házigazdái ennek az eseménynek, idén azonban úgy alakult, hogy a csoportba járó gyermekek nagyszüleit az iskola rendezvénytermébe invitáltuk. A gyerekek lelkesen készülődtek. Délelőtt almás pitét sütöttünk, amit az előadás utáni agapén fogyasztottunk el a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt. Sokat gyakoroltuk a táncot, amivel- a későbbi visszajelzések alapján- nagy sikert arattunk időseink körében.

Szent Mihály nap az óvodánkban

 

2013.09.30.

 

Óvodánkban a szeptemberi hónap mindig nagyon mozgalmas. Kezdve azzal, hogy az új gyermekek folyamatosan érkeznek a csoportokba, kirándulásokat szervezünk a kellemes őszi időjárást kihasználva és a hónap végén pedig a Szent Mihály napi vásári forgatagra kerül sor.

Anita néni konyhakertje

Konyhakert a fürdőkádban

Oldalak

KÉPTÁR

Pályázatok

FILMTÁR

DIÁKSAROK

FACEBOOK