Kontraszt

Általános iskola

HÍREK ÁLTALÁNOS ISKOLA


Nagykárolyi köszönet

Besorolás tagozat: 

Matematikai tehetségek

„A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes módon kifejlődik. Szükség van a megóvására, gondozására. A tehetség gondozása a nemzet kultúrájának és a tanítás általános gyakorlatának szerves része.” Gyarmathy Éva

 

Az Oktatási Hivatal MaTalent2 tehetségpályázatának keretében 2017. március 21-30-ig több mint 12000 negyedikes tanuló részvételével, 816 intézményben valósult meg sikeresen a MaTalent2 matematikai tehetségazonosító online mérés második szakasza, melyben intézményünkből 15 negyedik osztályos tanuló vett részt.

A mérést megelőzően a TehetségKapu oldalon egy rövid gyakorló feladatsor megoldásával ismerkedtek meg a gyerekek az online feladatmegoldás technikájával, a várható feladattípusokkal.

A tanulók egyedi mérési azonosító használatával belépve oldották meg a program által felkínált feladatokat, válaszaikat a rendszer elmentette, kiértékelte. László Márk (4.b) és Hári Balázs (4.b) teljesítménye alapján bekerült a felső 25%-ba, a tehetségígéret kategóriába. Kiváló eredményt ért el még Dencs Orsolya (4.b) és Födő Emma Stefánia (4.b).


Besorolás tagozat: 

Felsős lelkinap

Egyszerre készült a karácsonyra és ünnepelte a Piarista Rend megalakulásának 400. esztendejét az iskola 5-8. évfolyama.
A gyerekek csoportokban dolgoztak,  a csoportvezetők a gimnazistáink voltak.

Megható volt látni és hallani a 10-11. évfolyamos fiúk és lányok törődését a kisebbekkel. Ismét bebizonyosodott, hogy a fiatalokat meg kell bízni feladattal és meg kell bennük bízni.  Jól vizsgáztak, öröm volt nézni, milyen ügyesen és lelkiismeretesen teljesítették megbízatásukat.
Egészen megrendítő volt két 11-es diákunk tanúságtétele. A zárószentmisén a csoportok a piarista szentek életéből mutattk be egy-egy jelenetet.

A mise végén pedig a tanárok és a diákok közösen imádkoztak egymásért.

Besorolás tagozat: 

Nyelvi "Ki mit tud?"

2016. május 4-én rendezte meg a Kiskanizsai Általános Iskola a nyelvi ‘Ki mit tud’-ot. Iskolánk 6.a és 6.b osztályaiból a seregszemlére verbuválódott amatőr színjátszó csapat a Hamupipőke című mesét mutatta be angol nyelven. A hét lány lelkesen és vidáman készült az előadásra, amelybe saját ötleteiket is beleszőtték. A mesét az interneten találták, a forgatókönyvet maguk állították össze, a díszlet elkészítésében Kummerné Simon Gyöngyi segített.

Az előadás végén a lányok a 200 fős közönségtől hangos tapsot kaptak, a szervezők pedig ajándékkal kedveskedtek nekik.

A lányok: Csécsei Anna, Dömötör Csenge, Kovács Réka, Kummer Annabella, Póczak Csenge, Tóth Petra, Vas Flóra

Nagyon ügyesek voltatok!

Melinda néni

Adventi naptár - csoki helyett gesztusok

Kedves Szülők!

Manapság, ha gyermekeinket megajándékozzuk, majdnem mindig veszünk az ajándék mellé édességet is. Abból indulunk ki, hogy annak mi is nagyon örültünk egykor. Manapság csokiból rengeteg van, viszont együtt töltött időből van jóval kevesebb. Ha szeretnénk a karácsonyt a szeretet ünnepévé tenni, akkor már adventben is gyakoroljuk ezt.

Ehhez segítségül Czecz Fruzsina írását osztjuk meg, aki cikkében azt ajánlja, hogy csoki helyett kis "együtt-töltött idő kártyácskákat" tegyünk az adventi naptárba. Ötleteket és letölthető, nyomtatható kuponlistát is közre ad, de természetesen mi magunk is kitalálhatunk személyre szabott "időörömöket" gyermekeinknek.

Csoki helyett ezt tedd az adventi naptárba! - cikk itt olvasható.

Besorolás tagozat: 

Csillagok útján

Június 11-én - napos, szép idő lévén - végre sor kerülhetett a napfogyatkozás óta tervezett, Csillagdába vezető utunkra.
Környezetismeret óráinkon érdekességként felvetődött kérdéseink megválaszolását keresve indultunk a régi Úttörőház, a mai Pannon Egyetem udvarán működő csillagvizsgálóba. Ennek hivatalos neve: Canis Maior Csillagvizsgáló és Nap-Obszervatórium.
Mini planetáriumba léptünk, ahol a Nap és a Föld kapcsolatát szemléltette Vilmos Mihály bácsi. Nagyon részletes elbeszéléséből sokat tanultunk, amit majd a negyedik osztályos tananyagrészben kamatoztathatunk.
 
A Nap kitöréseit a precízen beállított távcsövön át követhettük. Az élmény látványos és érdekes volt.
 
Kíváncsi 3. a osztályos csapatom kérdéseinek, érdeklődésének csak az idő szabott korlátot.
Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a lehetőséget!

Mihály bácsi mindenkit szeretettel vár, főleg minket, piaristákat. Azt mondta, ilyen figyelmes, érdeklődő gyerekekkel mindig szívesen osztja meg a tudását, és visszavár minket újabb beszélgetésekre.
Dobriné Péterfai Ildikó

Összefogásból jeles!

   

"Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen." (gróf Széchenyi István)

2015. január 17-én az alsó tagozatosok végre visszaköltözhettek a gyönyörűen felújított épületükbe. Három helyszínről - gimnázium, leány- és fiúkollégium - kellett az osztályok bútorzatát, felszereléseit áthordani. Megmozdult az alsó tagozat apraja-nagyja: szülők, gyerekek és tanítók két óra leforgása alatt lebonyolították a költözést. 

Hálás szívvel mondunk köszönetet minden szülőnek, aki kétkezi munkájával, szabadidejének feláldozásával, járművel vagy bármilyen módon kivette a részét e nem kis munkából, hogy hétfőn kicsinyeinkkel zavartalanul kezdhessük meg a munkát! 

Egy édesapa a következőképpen látta a mai napot:

"Pár napja befejeződött az alsós épület felújítása. Mindannyiunk érdeke volt, hogy a gyerekek hétfőn már ott kezdhessék meg a tanulást. Az alsós tanítók tehát mára szervezték meg az iskola felszerelésének visszapakolását. Valódi közösségi alkalom kerekedett: 60-70 férfi jelent meg délelőtt. Túlnyomó részt édesapák, de voltak idősebb testvérek, sőt olyan öregdiákok is, akiknek nem is jár ide a fiatalabb testvérük. A férfiközösség a legapróbb károkozás nélkül két óra alatt áthordta a többi épületből az alsósok mindennemű bútorzatát. Volt aki elmondta a többieknek, hogy mennyire örül, hogy részese lehet egy ilyen közös összefogásnak. Az a 8-10 alsós gyerek, aki az édesapjával eljött, csendes áhítattal hordta a felnőttek mellett a  rábízott apró dolgokat. A piarista nagycsalád ereje megmutatkozott.

Tíz órától a technikai személyzet megkezdhette a takarítást, a tanítók pedig az ottmaradt szülőkkel - immár többségében az édesanyákkal  - a termek végleges elrendezését. Mindeközben a gimnázium épületében zavartalanul írhatták meg a felvételit a gimnáziumba jelentkező hatodikosok és nyolcadikosok."
 

További képek a költözésről ----> ITT

A Citerácska énekkar fellépése

Kicsinyeink, a Citerácska gyermekkar a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templomban lépett fel 2014. november 23-án, a Szent Cecília napi koncerten. 

Műsoruk megtekinthető az alábbi linken: CITERÁCSKA

Karvezető: Szentgyörgyi Ildikó

Tanulási, tanítási stílusok - publikáció

Megjelent Kummerné Simon Gyöngyi alsós tanítónk és fejlesztőpedagógusunk Tanulási, tanítási stílusok vizsgálata című tanulmánya a Fejlesztő Pedagógia pedagógiai szakfolyóiratban.

Érdekfeszítő kutatásában azt járja körbe, hogyan segíthet a tanulási stílus megismerése a tanulási problémák megelőzésében.

Ha hallom, elfelejtem, ha látom, megjegyzem, ha csinálom, értem."– ez a mottója a már könyvtárunkban is hozzáférhető tanulmánynak.

Szívből gratulálunk,és a pedagógus kollégáknak jó szívvel ajánljuk!

Besorolás tagozat: 

Mi így vártuk a karácsonyt

December a várakozás ideje. Az 1.b osztályban 40 csodára váró szemecske és 20 szeretetet adó kis szív készülődött folyamatos buzgalommal. Hogy miként? Adventi színezőn gyűjtögettük a jó cselekedeteinket:

Az alsós adventi vásárra szüleinkkel mi is készítettünk ajándéktárgyakat:

Ének és magyar órákon karácsonyi dalokat és verseket tanultunk. Technika és rajz órákon hópihéket, karácsonyi faképet gyártottunk, talplenyomatunkkal rénszarvas-képet készítettünk:

Osztálytársunkra, Katára nagyon büszkék vagyunk, hiszen az ő rajza díszíti a PIARISTÁK MA újság ünnepi lapszámának hátsó borítóját:

Mi is részt vettünk a nagykanizsai múzeum ajándék-készítő délelőttjén:

Aztán lelkes mézeskalácsformázó-kisiparosnak is felcsaptunk:

A finom sütiket az osztálykarácsonyi műsor utáni szeretetasztalnál feltálaltuk (aztán jóízűen befaltuk).

Minden kedves olvasónak áldott-szép karácsonyt kívánnak az 1.b osztályosok és tanítóik!

Múzeumlátogatás

A 4.A OSZTÁLY A THURY GYÖRGY MÚZEUMBA LÁTOGATOTT

 

2013.december 18-án a városi múzeumba látogattunk, ahol Lebár Edit vezetésével bepillantást kaphattunk a korabeli zalai karácsonyi hangulatról, szokásokról …

  

…aztán mi  magunk is nekigyürkőzhettünk egy karácsonyi ajándék elkészítésének.

Két részre „szakadt” a csapat. Az asztal egyik végén karácsonyi üvegdíszeket festhettek a vállalkozók, a másik végén pedig egy karácsonyi asztalra való szalvétatartót állíthattak össze a kedvet kapók, a múzeumi dolgozók irányításával.

  

A munka végeztével bepillanthattunk az állandó kiállítás termeibe, ahol a régmúltról láttunk sok-sok információt, képet, tárgyat.

A legnagyobb figyelmet Kanizsa várának története kapta.

 

Plusz információként a folyosón megcsodálhattuk a kórházkápolna második világháború után pusztulásra ítélt, szemétre szánt ablakait. Hogy az embernek néha milyen kevés esze van! Ráadásul néha meg is áll!

   

Ha van időtök, látogassatok el a múzeumba! Nagyon nagy élmény volt!

Mezriczky Lajos és a 4.A osztály közössége

Alsó tagozatos eredményeink az Adventi-Karácsonyi Ének és Versmondó Versenyen

Iskolánkban december 13-án rendeztük a hagyományos karácsonyi ének és versmondó versenyt.
A városkörnyéki és városi iskolákból valamint az óvodákból 85 kisdiák vett részt a megmérettetésen. A zsúfolásig megtelt termekben csodálatos karácsonyi énekeket és verseket hallhatott a nézőközönség. Minden korcsoportban 3 tagból álló szakmai zsűri értékelte a produkciókat. A kis alsósok és az ovisok nagyon felkészültek voltak, amely az ítészek munkáját megnehezítette, akik különdíjakat is osztottak.
Mindenki nagy izgalommal várta az eredményhirdetést, ahol az igazgató atya adta át a megérdemelt könyvjutalmakat és okleveleket.
Iskolánk alsó tagozatából az alábbi tanulók értek el helyezéseket:
 
Kéthelyi Gergely  2. A osztály -     versmondás       2. helyezett
 
Szabó Anna        1. B osztály -     ének                 2. helyezett
 
Herle Zsófia        4. B osztály -     ének                 3. helyezett
 
 
Gratulálunk a helyezetteknek!
 
 
                                                                        Járnecz Józsefné és Takács Éva
                                                                                           az alsó tagozatért felelős verseny szervezők

Ajándékosztás a Kórházkápolnában

Kéthelyi Gergely 2.A osztályos diákunkat fedeztük fel a megyei napilap honlapján http://zaol.hu/nagykanizsa/ajandekosztas-a-korhazkapolnaban-1589369 .

Trombitajátékával feledtette el a beteg gyerekek szomorúságát a Kórházkápolnában.  (Volt kitől örökölnie a zene szeretetét.) Szombaton tartotta karácsonyi ünnepségét a Nagykanizsa és Vonzáskörzete Sérült Gyermekeiért Alapítvány, ahol a muzsika mellett ajándékokkal örvendeztették meg a mintegy 115 kis beteget. 

Hanna rajza lesz a karácsonyi képeslapon

Az idei karácsonyi rajzpályázatot a 6-12 éves korosztály számára hirdette meg a Tartományfőnökség. A beérkezett pályamunkákból hármat választottak ki, amelyekből  a rendtartományi karácsonyi képeslapok készülnek majd.

Iskolánk tanulói közül Mátés Hanna 3.a osztályos tanuló I., Péter Katinka 1.b osztályos tanuló pedig III. helyezett lett. Felkészítőjük Cséplő Erzsébet tanítónő. Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk!

A győztes pályamunka: "Hópihe-takaró" - Mátés Hanna 3.a

III. helyezett: "Kiskarácsony" - Péter Katinka 1.b

Nálunk járt a Mikulás

Kicsinyeink ngy izgalommal várták a nagyszakállú érkezését. Vajon idén mit hoz a jóságos öreg?

Természetesen idén is minden lurkó kapott ajándékot, ráadásul virgács nem is került a cipőcskékbe. A Piarista Iskolába csuda jó gyerekek járnak! :)

A negyedikes lányok még ajándékkal is meglepték a kedves látogatót:

Reméljük, jövőre is találkozhatunk iskolánkban ezzel a kedves ajándék(h)ozóval!

„A halász meg a felesége”című óvodás rajzpályázat eredményei

 

Intézményünkben 10. alkalommal rendeztük meg az óvodások hagyományos rajzpályázatát, melyhez az ÖKOLLÉGIUM –„Játsszunk zöld lapokkal!” című pályázatunk megfelelő témát biztosított.

Ehhez kapcsolódóan „A halász meg a felesége” című meséhez 8 óvoda nevezésével összesen 64 db - különféle technikával készült - pályamű érkezett. A rajzok nem könnyű zsűrizését Paulik Dezsőné vállalta. Az ünnepélyes díjkiosztót iskolánk igazgatója Nyeste Pál Sch.P. nyitotta meg, majd örömmel adta át a megérdemelt díjakat az óvodás gyermekeknek. 

 

 

Minden résztvevő óvoda egyedi elismerő oklevelet, valamennyi rajzoló pedig személyes emléklapot és apró ajándékot is kapott jutalmul, melyet az iskola alsó tagozatos tanulói nagy szeretettel készítettek.

Az óvodákat képviselő nagycsoportos óvodások és az őket elkísérő óvó nénik meglepetés műsorként a Völgy Alapítvány színjátszó csoportjának előadását láthatták, amelyet Lázár Péter drámapedagógus, környezeti szakértő rendezett. „A halász meg a felesége” című árnyjáték előadás nagy sikert aratott. 

 

(Fotó: Bodó Tamás)


Díjazottak:


I. helyezett: Herczeg Flóra – Hevesi Óvoda

 

 


II. helyezett: Pókecz Lilla – Eszteregnyei Kerekvár ÓvodaIII. helyezett: Godina Anna – Boldog Donáti Celesztina ÓvodaKülöndíj: Plander Zsófia – Pipitér ÓvodaKülöndíj: Matola Dalma – Eszteregnyei Kerekvár Óvoda
Különdíj: Vackor Óvoda csoportos munkája – a különleges technikákkal megalkotott, kifejező, változatos színeket, valamint a legtöbb részletet ötvöző munkákért.

Különdíj: Balogh Tímea  – Vackor Óvoda óvó nénije részére  - a tartósan kiemelkedő szakmai munkájáért.

Az eredményekhez sok szeretettel gratulálunk!

 

Kummerné Simon Gyöngyi 

szervező


Piarista Pedagógiai Nap 2013. Budapest

November 15-én a Piarista Tartományfőnökség Evangelizáló iskola címmel konferenciára hívta valamennyi iskolájának szerzeteseit, pedagógusait.

Labancz Zsolt tartományfőnök úr szavai szerint:

„… az evangelizációnak a szépséges lehetősége és feladata mindnyájunkat érint, másrészt szeretnénk tanulni mások gondolataiból és tapasztalataiból.”

Előadókat hívtak spanyol földről, hazai szerzetesrendekből, valamint a magyar piarista iskolák szerzetesei és világi munkatársai közül.

A délelőtti előadások után délután műhelyfoglalkozások keretében folytatódott a munka. 19 műhely várta az érdeklődőket, köztük egy nagykanizsai is:

Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19.14)

Együttgondolkodtunk a hitre nevelés apró lépéseiről, örömeinkről, nehézségeinkről. Igyekeztünk választ keresni kérdéseinkre, mint pl.

  • Milyen lelki szükségleteik vannak gyermekeinknek?

  • Milyen hozadéka van keresztény alapú hagyományainknak?

  • Hogyan segítjük a családokat a hit útján?

  • Milyen útravalót adunk növendékeinknek az életben való eligazodáshoz?

Tapasztalatot cseréltünk más piarista iskolák pedagógusaival. Örömmel hallgattuk, milyen színes, vidám élet zajlik iskoláinkban. Majd közös játékkal zártuk a foglalkozást.

Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza, hogy megújulva, lelkesen, nagy-nagy szeretettel vezessük növendékeinket továbbra is a hit útján.

 

Skoda Mária

tanító

Erdei iskola piarista módra -- alsós hír

Erdei iskolában voltak a kanizsai Piarista Iskola 4/A osztályos tanulói szeptember 11-13-án. Helyszínül az idei alkalommal is az Erzsébettelepi Ferences Ifjúsági Tanya gyönyörű környezetét választották.

Nem volt felhőtlen az indulás:

 

A nem a megszokott pad – szék - tanterem foglalkozási helyszínt ezúttal felváltotta a „teremtett világ” , a Csöndör Elek és a ferences rend által létrehozott békés, nyugalmas, a modern – rohanó - lüktető világtól mentes tanyai tanulás.

Nem tanultak semmit - falak között üldögélve, a tanító által magyarázott dolgokat kötelezően elsajátítandó módszerekkel – „csak”:

-     Az első nap a tanyával ismerkedtek, belakták a „tágas”, gondozott területet, az összes ott élő állattal „személyesen” megismerkedtek (lovakkal, szarvasmarhákkal, juhokkal, szamarakkal, kutyákkal, disznókkal)

-     A második nap gazdag volt programokban:

1. Kétórás előadást, bemutatót tartottak a gyerekeknek (teljesen térítésmentesen) a Kanizsai Íjász Egyesülettől Németh Gábor és Horváth István.

 
 
 
2. PintéFerenc kanizsai bőrműves tartott kézműves foglalkozást, amelynek kereben bőrtarisznyáés kulcstartót készíthettek a diákok.3. Megtapasztalhattáegyik kedvenc tésztaléjük készítését: kürtös kacsot készítettek a házigazda és felesége (Mari néni) segítségével – sélésmentesen.
4. Estefelé a törzsi  Ki  mit tud? - on egymás jókedvének fokozására jeleneteket adtak elő.

 

5. Részt vettek az esti fejés műveletében.
-     A harmadik napon a gazdaságmunkában vettek részt az önként jelentkezők.A visszaindulás sem volt felhőtlen:Amit nem lehet írással és képpel „megszerkeszteni”, az az őszinte, szívből jövő gyermekszáj:

„Miért kell hazamenni? Miért nem itt tanulunk egész évben? Ez olyan jó volt!”

 

2013.szeptember 13.

 

Mezriczky Lajos 4.A „osztály főnöke” Uff!


Atyám-fiam tábor iskolánkban

Atyám-Fiam program

A program a Családi Életre Nevelés programsorozat keretében valósult meg. Célja az apai identitás erősítése és a férfi nevelés támogatása volt. Egy képzési esttel vette kezdetét, amelyen csak férfiak vehettek részt. Az előadó Dr. Kemény János volt, aki már évtizedek óta tart apa-lány, apa-fiú táborokat, nekünk most az apa-fiú kapcsolat fejlődésének lehetőségeiről beszélt. Ezt követte egy háromnapos tábor, ahol szintén volt egy előadás: Czémán Miklóst,egyik diákunk édesapját hallgattuk meg az apaképekről. A táborban kilenc apa vett részt egy-egy fiával. Csak eggyel, hogy igazán vele lehessen.

A szülők és gyerekek beszámolói itt olvashatók.

Bende Krisztián főszervező

A Citerácska ismét aranyat kapott

2013. április 12-én Gyenesdiáson a Citerácska énekegyüttes (Dömötör Anna 4.b, Farkas Veronika 3.b, Herle Zsófia 3.b, Marosvári Dalma 4.a, Mészáros Dorottya 4.b, Paulik Mirtill 4.a, Szőlősi Csenge 4.a) a "Tiszán innen, Dunán túl" népdaléneklési verseny megyei fordulóján arany minősítést kapott.

Újabb siker matematikából

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján: Paulik Mirtill 4.a osztályos tanulónk I. helyezést ért el!

Csak így tovább!

KÉPTÁR

Pályázatok

FILMTÁR

DIÁKSAROK

FACEBOOK