KRÓNIKA


  Március 25. – virtuális iskolazarándoklat

  Március 25-én került volna sor a hagyományos iskolazarándoklatunkra. Ez az ünnep kifejezetten a mi intézményünké, sok éve mindig megtartjuk (bár néha más időpontban), és mindannyian részt veszünk rajta. Összekapcsol minket.

  2020-as ideiglenes felvételi rangsorok

  Tisztelt Szülők, kedves Jelentkezők!

  A 2020-as ideiglenes felvételi rangsorok itt érhetők el.

  Tájékoztatás az óvodai szünetről és felügyeletről

  2020. március 17-től a járványhelyzet miatt rendkívüli szünetet rendeltem el. Az elmúlt napokban összesítettük és elbíráltam az óvodai felügyeletre vonatkozó igényeket, és ennek alapján intézményünkben nem vált szükségessé felügyelet biztosítása.

  Böszörményi Géza

  intézményvezető

  Tájékoztatás a középiskolai felvételi jelentkezések módosításáról

  A középiskolai felvételi jelentkezések március 25-én 24.00 óráig módosíthatók: megváltoztatható a tanulmányi területek sorrendje, illetve új tanulmányi terület is felvehető abban a középiskolában, ahová a tanuló jelentkezett, amennyiben erre a középiskola engedélyt adott.

  Képregény

  Hittanórákon a 8. a osztályos diákok is gyakran kapnak olyan lehetőségeket, amelyekkel alternatív módon mélyedhetnek el az aktuális témákban. Decemberben Márk evangéliumának tanulmányozása során kapták azt a feladatot, hogy jelenítsék meg, emeljék ki valamelyik történet fontosabb elemeit.
   
  Három diák a gadarai megszállott történetét (Mk 5,1-20) rajzolta meg képregény formában:
   
  Ötlet: Vető Balázs és Illés Karolina
  Rajz: Illés Karolina
  Színezés: Andik Zétény
   

  Adventi jótékonysági vásár

  Két év szünet után november végén szombaton ismét megrendeztük a régen nagy látogatottságnak örvendő jótékonysági vásárunkat, a piarista plázát.

  Az atyai pártfogás ünnepe

   

  A piarista diákok és szülők röviden csak Patrocíniumnak hívják. Évről-évre november 25-én ünnepeljük rendalapítónk Kalazanci Szent József atyai pártfogásának a napját, (a szent égi születésnapját), aki a szentek körében imádkozik értünk, piarista diákokért, munkatársakért, az iskolákért. Ő a mi mennyei "ügyvédünk". A rá való emlékezés és közös ünneplés segít elmélyíteni piarista identitásunkat és segít abban, hogy Kalazancius szellemisége a hétköznapokban is jelen legyen.

  Adományaink útja

  Van aki úgy segít, hogy ad, van aki úgy, hogy elviszi...

  Lemondok a csokimról, hogy jusson másoknak is

  - Ti mit csináltok?  - kérdem azt a csoport gyereket, akik napról napra ott ültek szünetekben az aulában, és egy hatalmas doboz volt előttük. 

  - Csokit gyűjtünk. - Erre szemem a dobozra vetődött, ami telis-tele volt finomabbnál finomabb csokikkal.

  A piarista megújulás legértékesebb szereplője a gyermek

  Alább Sziné Horváth Beátának a piarista Szülői Közösség elnökének gondolatai olvashatók a Piarista Pedagógiai Napokkal és annak célkitűzéseivel kapcsolatosan. A Piarista Pedagógiai Napokon iskolánk összes pedagógusa és a szülők illetve a diákok képviselőinek csoportjával vettünk részt Nagykanizsáról, és hasonlóan az ország 7 piarista intézményéből. A közel 500 fős konferencia 2 napos volt.

  Közösség. Idő. Odafigyelés.

  Kórusaink szereplése az Egyházzenei Napon

  2019. november 17-én rendezték meg a XVII. Kaposvári Egyházzenei Napot. Az alábbi linkeken tekinthetők meg kórusaink műsorai, Ráczné Bella Cecília tanárnő vezetésével.  Először voltunk vitorlástáborban

  Iskolánk ebben az évben kapcsolódott be első alkalommal a balatonberényi vitorlás táborokba.

  Évről-évre Balatonberénybe várják ugyanis az ország vitorlázni vágyó piarista diákjait. A táborokat a Piarista Tartományfőnökség szervezi a saját üdülőjébe (amely ugyanabban az utcában található, mint a mi iskolánk saját üdülője). Jelentkezni online felületen lehet rendszerint januártól, de nagyon gyorsan betelnek a vasárnap estétől szombat reggelig tartó turnusok.

  Nálunk járt a generális atya

  Pedro Aguado a Piarista Rend legfőbb elöljárója 6 évente végigjárja a világ 40 országában található piarista intézményeket. Pénteken itt járt Nagykanizsán, immár harmadszor.

  Rekord számú diák és szülő vett részt a gimnázium nyílt napján

  A rendezvényterem kicsinek bizonyult, annyi diák (többen szüleikkel együtt) vett részt gimnáziumunk nyílt napján. A programpaletta nagyon színes volt, bemutattuk az idegen nyelvi képzést, a dráma képzést. Művészeti bemutatót, informatikából robot bemutatót tartottunk. Bemutatkoztak ifjú vegyészeink, és a Kalazancius-mozgalom vezetői is, akik diákokként iskolánk diák közösségi életének koordinálását végzik. 

  Megújuló gimnáziumunk épületének tervei

  Új iskolaépületünk tervezőjének írása az építészeti koncepcióról

  Az új gimnáziumépület látványterve

  A tervek szerint néhány éven belül teljesen megújul intézményünk főépülete, tornaterme és ebédlője. 

  Pályaorientációs nap volt iskolánkban

  Tizennyolc előadó beszélt hivatásokról, szakmákról a iskolánk gimnazista tanulói számára szerdán. Nagyon sok érdekes előadás közül lehetett választani különböző területeken, például, fogorvos, ügyvéd, aneszteziológus, gazdálkodó, iskolai védőnő, nyelviskolai tanár és szakfordító, családi gazdálkodó, gyógytornász, villamosmérnök, egyetemi tanár, köztisztviselő, közgazdász, tervezőgrafikus, bűnügyi nyomozó, tűzoltó. 

  Az előadásokra kétszázhatvan diák regisztrált. Az előadásokat különböző időpontokban tartották rotációs rendszerben, így egy diák négy előadást is meghallgathatott.

  Szalagot kaptak végzőseink

  Hagyományosan egy vasárnapi szentmise keretében került végzős diákjaink mellére az érettséget jelző szalag.

  Először a szalagok megáldása történt meg, majd a feltűzés után Dósai Attila atya homiliájában emlékeztette a végzősöket az érettséggel járó szabadságra és felelősségre is.

  A szalagavató bálra két hét múlva szombaton kerül sor.

   

  Magyar-német hét a német testvériskola diákjaival

  2019. szeptember 23-tól október 1-ig iskolánk vendégei voltak a meuselwitzi Veit-Ludwig-von-Seckendorff Gimnázium 15 diákja és két tanára. A német diákokat a mi diákjaink fogadták egy hétre családtagokká, így a nyelvgyakorlás szó szerint éjjel-nappal folyt.

   

  Milyen nyelvet válasszak?

   

  Milyen nyelvet válasszak?  A gimnáziumban két idegen nyelv kötelező, és első idegen nyelvként mindenki tanul angolt vagy németet. A második idegen nyelv választható az alább felsorolt nyelvek közül. Nézzük, melyiket miért érdemes választani?

  Már mobil-applikáción is elérhető az Emmausz!

  A piaristák két évvel ezelőtt azért indították útjára ezt az újszerű kiadványt, hogy meghívják a fiatalokat a Jézus szavain elmélkedő életre. Ezzel is szeretnék segíteni a fiatalokat személyes imádságukban, istenkapcsolatuk fejlődésében. Remélik, hogy ezáltal praktikus és tetszetős eszközt adnak az evangélium imádságos olvasásához.

  Dániel-játék - Kaposváron is

  A budapesti és a nagykanizsai piarista énekkarok kaposvári sterepléséről szóló beszámoló IDE kattintva tekinthető meg.

  Dániel-játék

  A Katolikus Iskolák Kórustalálkozóján előadott zenés-drámás játékot IDE kattintva tekinthetik meg.

  Megválasztották a Piarista Rend Magyar Tartományának új vezetőségét

  A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja 2019. március 27-én Szilvásy Lászlót választotta meg tartományfőnöknek. A magyar piarista szerzetesek Mátraverebély-Szentkúton összeült káptalanja az első két nap valóságelemzése után szerdán a négyévente esedékes választásokkal folytatta az összejövetelt.

  Pályaorientációs nap

  Impressziók a pályaorientációs napról

  Válogatás a 9.a, 9.b és 11.b osztályosok írásaiból

   

  Iskolánk kiemelten fontos  feladatának tartja, hogy diákjait segítse saját útjuk megtalálásában, ezért 2018. november 14-én került sor a pályaorientációs nap megrendezésére a 9-12. évfolyamon.

  Ennek a napnak az elsődleges feladata tehát az volt, hogy a diákok minél jobban fel tudjanak készülni a pályaválasztásra, hiszen ez jelentősen befolyásolja majd a további életük sikerét.

  Családos kirándulás a Mecsekben

  Családos kirándulás a Mecsekben - 5.b osztály

  Ahogy a gyerekek írták:

  „Sok túrát megéltem már, de ilyet! A Mecsekben kirándulni, az egyik legjobb dolog volt!”

  Gyárlátogatás az AUDI-nál

  Gyárlátogatás az AUDI gyárban, 2018. szeptember 19.

  Belépve az Audi gyár épületébe, míg a recepción intézték a beléptetésünket, addig a gyerekek figyelmét egy Audi működési motormodell és egy Audi vezetés szimulátor kötötte le. Elsőként az Audi gyár történetét, és termelését bemutató kisfilmet néztünk meg.

  Gyárlátogatás a GE-nél

  Az iskolával volt szerencsénk ellátogatni a GE nagykanizsai lámpaüzemébe. A látogatás keretén belül egy kis prezentációt tekinthettünk meg, majd rövid biztonságtechnikai eligazítás után végigjártuk a gyárat.

  Ifjúsági szinódusra készülnek a piaristák

  2018 októberében rendezik meg a „Fiatalok, hit, hivatástisztázás” témájú püspöki szinódust, melyet Ferenc pápa hívott össze azzal a céllal, hogy megtudja, mit gondolnak a fiatalok Istenről, az Egyházról és önmagukról. Ez az esemény a fiatalokat teljes életre nevelő piarista rendnek is különösen fontos, ezért egy saját piarista szinódussal is csatlakoznak az egyetemes egyház tanácskozásához.

  Gasztro előadás olasz módra

  Az olaszosokkal 2018. január 17-én nagy örömünkre elmehettünk egy gasztronómiai előadásra a Thúry György Szakképző Iskolába. Az előadást Pujcsek Adél, iskolánk öregdiákja tartotta, melyhez szemléletes, áttekinthető, magyar nyelvű feliratokkal ellátott bemutató képeket is készített. Piamonte tartomány elhelyezkedésével kezdődött az előadás, majd az ételek felsorolásával folytatódott. Minden fogásról jól kiválasztott képeket láthattunk és érdekességeket hallhattunk, de ami még ennél is fontosabb, hogy szépen, jól érthetően beszélte a nyelvet, akár egy hazai.

  Adventi péntek Ausztriában

   
  Az iskola 9., 10., 11. évfolyamos diákjai 2017. december 15-én pénteken utaztak Stájerországba. Az autóbusz 44 gyerekkel és 4 pedagógussal (Gáspár Klára, Baloghné Horváth Adrienn, Hermánné Köröm Edit és Uzsoki Lászlóné tanárnőkkel), illetve Ádám atyával, a Pirotti Szt. Pompiliusz piarista kápolna plébánosával telt meg. Az utazók az úton gyönyörködhettek a csodálatos tájakban.

  Szalagavató

  Minden végzős életében eljön az a pillanat, amikor ott áll a szalagavató bálon. Ezt mi december másodikán éltük át.

  Aznap mindenki sürgött-forgott, a lányok izgatottan készültek, mindenki szép akart lenni. Fodrász, smink, köröm, ruha – ezek a szavak keringtek a fejünkben. Szinte érezni lehetett a levegőben a kíváncsiságot, izgalmat, feszültséget.

  Pizzadélután

  Szeptember 12-én a tizenkettedikes olaszos csoportunk "pizzadélutánt" tartott az iskola büféjében. A program nagyon jó hangulatúra sikerült. Az előkészületi feladatokat felosztottuk egymás között, igazi csapatmunka volt! Az eredmény nem maradt el: kilenc pizza készült, melyekből nagy örömünkre az atyákat is megvendégelhettük.
  A "pizzadélutánon" mindenki megtanulta: "Come si prepara la pizza" (hogyan készül a pizza :)

  Ferenc pápa levele a piaristákhoz

  Ferenc pápa a piaristákhoz: Újra meg kell kötni a nevelési szövetséget!

  November 10-én a Szentatya a piarista rend tartományfőnökeit fogadta. Különleges volt ez a találkozó, mert a piarista elöljárók magukkal vitték a velük dolgozó alkalmazottakat is, jelen volt az egyik piarista női rendnek és a piarista testvériségnek a vezetősége is. Magyarországot Urbán József generálisi asszisztens, Labancz Zsolt tartományfőnök és Szilvásy László, a projektmenedzsment és fenntarthatóság generálisi titkárság vezetője képviselte.

  Piaristák a Tátrában 2017

  2017. október 28-án, egy szombati napon kora hajnalban elindult a kanizsai piarista iskola 12. évfolyama a Magas-Tátra meghódítására.
  Az érkezésünket egy túrával koronáztuk meg. A Csorba-tótól a Mlinica-völgyben a Fátyol-vízesésig tartott a kalandunk. A vízesés mellett megcsodálhattuk a tengerszemet, amelyet vékony jégpáncél borított. Ezután visszasétáltunk a kisbuszunkhoz, és elindultunk a szállásra.

  Örökfogadalom

  2017. szeptember 16-án a 12.a az osztálykirándulás keretében részt vett két piarista szerzetes örökfogadalmán. Közülük Szabó Gábor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola teológia szakán végzett 2015-ben, most pedig az ELTE TTK biológia–kémia tanár szakos hallgatója. Vass Bálint tanár úr 2011 és 2014 között doktorátust szerzett hittudományból, később az ELTE BTK francia és német szakán diplomázott, emellett pedig elvégezte az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kántor szakját is.

  Kórusaink CD felvétele hamarosan elérhető

  Hamarosan megjelenik a nagykanizsai Piarista Iskola kórusainak CD-je.
  Az elmúlt tanév végén két napot töltöttünk a homokkomáromi kegytemplomban, ahol a
  Schola Gregoriana Calasanctiana, a Mathia Károly Vegyeskar és a Piccolo Kamarakórus
  összesen csaknem 80 tagjával készítettük el a felvételt. A lemez zenei anyaga az egyházi évnek
  megfelelően épül fel, s egy-egy nagyobb ünnephez kapcsolódóan gregorián tételeket, magyar
  szerzők (Esterházy, Kodály, Werner, Halmos) és külföldi szerzők ( Gibbons, Saint-Saens,

  A piarista iskolától a doktori iskoláig - interjú Horváth Borbálával egykori tanítványunkkal

  Bori, diákként te a csöndes erő voltál. Én tanárként egy kötelességtudó, csöndes, céltudatos lányra emlékszem. A Budapesti Corvinus Egytemen szereztél biotechnológus diplomát és most doktori disszertációdra készülsz.  Milyen volt az út a piarista iskolától ezidáig?

  Dósai Attila atya ezüstmisés

  Attila atyát pont 25 éve szentelték pappá. A kerek évfordulók jó alkalmak arra, hogy az ember visszatekintsen az életén.

  Hogyan lesz valakiből kutató? - interjú Reguly Helgával, egykori tanítványunkkal

  Reguly (lánynevén Feiszthuber) Helgával  diákjainknak tartott előadása után beszélgettünk.

  Helga, pillanatnyilag a CEU-n PhD-zol, így főállású kutató lettél. Hogyan válik az ember kutatóvá?

  Csíksomlyóba zarándokoltunk

  Gimnáziumunk 11. évfolyamosai már több éves hagyománynak megfelelően Erdélybe szervezik az osztálykirándulást egybekötve egy csíksomlyói zarándoklattal.  Idén  két osztállyal egy egy hetes zarándoklatra indultunk május 30-án.

  Utunk főbb állomásai: Érmindszent azaz Adyfalva,  Ady Endre szülőháza és szülőfaluja, gyermekkorának környezete. Itt lehet igazán megérteni azt a versrészletet: „ Valaki az Értől indul el, s befut a szent nagy Oceánba.”

  A piarista iskolától Szíriáig - interjú Kocsis Anita egykori tanítványunkkal

  Anita,  te egy ritka és nagyon különleges pályát választottál. Terepen ásatásokat végezni tűző napon, nomád körülmények között, lelkesedéstől fűtve. Régész lettél.  Milyen volt az út a piarista iskolától ezidáig? Honnan ez a különleges elhivatottság?

  Filmfesztiválon volt a 11.a osztály farsangi filmje

  Nálunk a farsangra minden osztály önálló produkcióval készül. A 11.a Stejer Immánuel rendezésével egy filmet készített, amelyet a rendező a 6. Ökumenikus Diákfilmszemlére is beküldött. A film a következő kritikát kapta Ducki Witek filmes szakembertől, a szemle egyik zsürijétől:

  VISELKEDÉSI KÓDEX

  1. Ebben az iskolában 7:50-kor kezdődik a munka. Ezért légy itt 7:40-kor, hogy pontosan kezdhessük a reggeli liturgiát!

  2. A tanáraid örülnek, ha köszönsz, amikor találkozol velük, ezért köszönj!

  3. Minden tantermet és WC-t naponta takarítanak. Ha szeretnéd, hogy rend és tisztaság legyen, vigyázz rá!

  4. A tízóraid elfogyasztása után a papírt és egyéb szemetet a szemetes kosárba dobd!

  5. A padot üresen és tisztán hagyd ott, az utolsó óra után a széket tedd fel a padra!

  Tehetségek és jótékonykodás

  Nem mindennapi műsör részesei lehettek azok, akik péntek délután részt vettek a berényi nyaralóért adott jótékonysági délutánon. A műsort az óvodások és az általános iskolások adták, de szerepeltek benne a gimnazista népzenészeink is. Az óvodás néptáncosok, az alós bábosok és színjátszók, táncosok is adtak elő egy-egy darabot. A közönség teltházzal és nagy lelkesedéssel vett részt a programon. Az adakozás önkéntes volt, a bevételből a berényi nyaralónk kültéri járólapozását oldjuk meg.

  Az Alapműveleti Matematikaverseny Zala megyei fordulója - 2017

   A nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda immár 8. alkalommal adott otthont az Alapműveleti Matematikaverseny (AMV) Zala megyei fordulójának.

  Miért érdemes latint tanulni?

   

  Göde Edit – Köves Gabriella (OFI): Miért tanítsunk még ma is latint?  című elemzése nyomán


  400 éve a nevelés szolgálatában

  1617. március 6-án - pontosan 400 éve annak, hogy V. Pál pápa megalapítja a Piarista Rendet. A mai napon egy ünnepi szentmisével emlékeztünk erre az eseményre. Ez volt az első olyan rend, amely kizárólag az oktatás-neveléssel foglalkozott.

  A piarista iskolától a színészi hírnévig

  Interjú Kovács S. Józseffel – egykori tanítványunkkal 

   

  Gimnazista farsang

  Csütörtök délután 3-kor a tanórák után a 9-12. évfolyamosok jelmezes osztályjelenetei kerültek bemutatásra. A három tagú pártatlan zsüri szintén jelmezben volt.

  Fergeteges előadásokat láttunk, hasunkat fogtuk a sok nevetéstől.

  Hivatás - küldetés előadás sorozat a kollégistáknak

  Elindítottuk kollégistáink számára a Kollégiumi esték előadássorozatot, amelynek keretében egykori tanítványainkat hívtuk vissza elmesélni, hogy ők hogyan küzdöttek meg a hivatás-küldetés választás nem könnyű problémájával.

  Elsőként Dr. Madarász Szilveszter  (11 éve érettségizett) ortopéd-traumatológus rezidens orvost hívtuk, aki arról számolt be, miként döntött az orvosi hivatás mellett, mi adott neki erőt végigcsinálni az orvosi egyetemet.

  A piarista iskolától az orvosi hivatásig

  Interjú Dr. Madarász Szilveszterrel - egykori tanítványunkkal

  Szili, a te történeted példamutató, amilyen tudatossággal tervezel és eléred a céljaidat. Milyen út vezetett az orvosi hivatásig?

  A nap fotója: Agapé az utcán

  A vasárnapi diákmise utáni szokásos agapé ma elmaradt - a rossz közlekedési viszonyok miatt több 12. b-s diákunk nem tudott beutazni, és az ofő is beteg. Sebaj, a beérkezett sütit megettük az utcán egy jó kis dumaparti közben.

  Tanár vagy-e vagy nevelő?

  A következő írás Kalazanci Szent József rendalapítónk írásaiból vett gondolatokra támaszkodik vagy belőlük ihletet merítve született. A veracruzi piaristák (Mexikó, Kolumbusz Kristóf Egyetem) vetették papírra. 

  A tanár tanít, - a nevelő alakít.

  A tanár tudományt nyújt, - a nevelő életet.

  A tanár a jelennel foglalkozik, - a nevelő a jövőt is figyelembe veszi.

  A tanár kijön a sodrából, - a nevelő megőrzi reményét.

  A tanárnál mindent betéve kell tudni, - a nevelőnél az ismeretek integrálása fontos.

  Hangversennyel (is) várjuk a karácsonyt

  Felemelő élményben volt része kicsinek-nagynak, szülőnek, tanárnak s mindazoknak akik részt vettek iskolánk kórusainak karácsonyi hangversenyén tegnap este az Alsóvárosi Templomban, illetve ma délután a Felsővárosi Templomban. A gregorián énekek tiszta hangzása, a kamarakórus érett hangjai és a vegyeskar-összkar gyönyörű összhangzata igazi karácsonyi élményben részesített minket.

  Gimnazista lelkinap

  Hétfőn a karácsony előkészületeként a gimnazistáknak volt egy lelkinapja, melynek programját a zalaegerszegi Rád találtam Közösség szervezte a tornatermünkben. A Sziráki Péter vezette csoport a kamaszok korosztályát a saját nyelvén szólította meg: volt tanúságtétel, kiscsoportos beszélgetés, sok gitáros zene, egyéni ima. Fiatalok adtak elő fiataloknak.
  A program az egész délelőttöt igénybe vette.

  Volt diákunk a főszereplője a Szürke senkik című filmnek

  Kovács Sándor József Vereb Zsolt osztályába járt, és 2012-ben érettségizett a Piarista Gimnáziumban. Családjával Erdélyből települt Magyarországra, kilencedikes gimnazista korától volt iskolánk tanulója.

  Szülők vallottak hivatásukról

  Végzős osztályaink számára szülők tartottak pályaválasztási bemutatót  tegnap az osztályfőnöki órán. Bemutatták saját munkakörüket, beszéltek arról, mi motiválta őket pont ezen hivatás választására, mi a szép a munkájukban, mi a nehéz, kiknek ajánlják ezt a munkát. Műszaki, gazdasági, szociális, művészeti, igazgatási területről mutatták be munkájukat az önkéntes szülők. A diákoknak nagyon érdekes volt, hiszen első kézből hallhattak hiteles felnőtteket munkájukról beszélni, pozitívan fogadták a szülők ezen segítségét.

  Mi a karácsony?

  A következő elmélkedés az öröm vasárnapján Dósai Attila atya homíliájában hangzott el, szerzője ismeretlen.

  A karácsony a jelen, nem a múlt.

  A karácsony nem egy megünneplendő történelmi dátum, hanem élő ajándék.

  Amikor úgy döntünk, hogy szeretjük embertársainkat magunk körül, az a nap a karácsony.

  Amikor mi tesszük meg az első lépést, hogy békében éljünk szeretteinkkel, az a nap a karácsony.

  Amikor találkozunk valakivel, aki segítséget kér, és mi teljes szívből támogatjuk, az a nap a karácsony.

  A németesekkel Klagenfurtban jártunk

  2016. december 10-én a németet tanuló gimnazisták a hagyományokhoz híven Ausztriába utaztak az ádventi vásárra.

  Először a Wörthi - tónál tartottunk pihenőt, ahol a panoráma igazán csodás volt.

  Ezután buszra szálltunk és továbbindultunk Klagenfurtba, az adventi forgatagba.

  A gimnáziumi nyílt napokról

  Megnyitottuk az iskola kapuit három alkalommal is. Több, mint 150 diák és szülő látogatta meg iskolánkat, vett részt tanórákon és bemutató foglalkozásokon. Köszönet tanárainknak és diákjainknak az aktív részvételért, szervezési segítségért.

  Az első nyílt napon a KanizsaTv is jelen volt, az akkor készült film megtekinthető innen.

  Dekorációs verseny eredménye

  Megszépültek az osztálytermek az osztályközösségek szorgos keze és kreatív ötletei nyomán. Az osztálydekorációs versenyt egy tisztasági versennyel együtt hirdettük meg az 5-12. évfolyamon. Az osztálydekorációkat külön is értékeltük. A hét tagú szakértő zsűri emeletenként egy első és egy második helyet ítélt meg, és számos kreatív  vagy szép kivitelezésért dicséretet adott. Egy osztályt különdíjban részesített.
  A versenyt a szülők szponzorálták. Az oklevelek mellé tortát vagy egyéb édességet kaptak a nyertes osztályok, amelyeket a  szülők ajánlottak fel.

  Angol színházban voltunk

  Iskolánk kb. 30 tanulója vett részt azon a színházi előadáson, melyet a Bécsi Angol Színház művészei hoztak el Zalaegerszegre. Egy Sherlock Holmes történet színpadi adaptációját láttuk. Nagy várakozással indultunk útnak, hiszen a tavalyi darab sikere után az idén is valami jóban reménykedtünk. Szerencsére nem kellett csalódnunk. Ezúttal is lenyűgözött bennünket az ötletes rendezés, a pergő történet és nem utolsó sorban az élő nyelv varázsa.

   

   Jirapha Jansanthia, thaiföldi cserediákunk beszámolója

  Közreműködésünkkel emlékezett a város

  - Végre egy nem szokványos megemlékezés. Nem a megszokott versek, forgatókönyv - hogy csak néhány véleményt idézzünk a résztvevőktől arról a vasárnapi megemlékező műsorról, melyet iskolánk diákjai adtak elő a forrdalom 60. évfordulója alkalmából a Medgyaszay-házban.
  Bali Judit tanárnő a diákszínjátszókkal egy olyan darabot állított színpadra, amely a forradalom idején a központi szemináriumban játszódik.

  Több fa a gyerek körül=jobb jegyek a suliban

  Egyik korábbi híradásunkban volt arról szó, hogy az emberi boldogság és sikeresség kulcsa a kapcsolatokban keresendő. A kapcsolatok több irányúak. Ebben az írásban a természettel való kapcsolatra hívjuk fel a figyelmet: mit okoz a természet hiánya gyermekeinknél? Hogyan hat a természet kötelsége, ha fáradtak vagyunk, miért csökkenti a figyelemzavart és az agresszivitást?

  Tanári „lazulás” – kirándulás Zágrábba

  Hogy kicsit kikapcsolódjunk, művelődjünk és építsük a pedagógusközösséget, úgy döntöttünk, hogy egy szombati napon, október 1-jén tanári kirándulást teszünk Zágrábba. Reggel indultunk két kisbusszal. Miután meglátogattuk a Maksimir parkot, következett a nap legnagyobb kihívása: parkolókeresés a belvárosban. Nagy nehezen azért megbirkóztunk a feladattal, így lehetőségünk nyílt arra, hogy megtekintsük a Káptalandombot, a Felső- és Alsóvárost.

  Vendégünk volt Dr. Maróth Miklós akadémikus

  Hétfőn volt az első előadása az Októberi esték című rendezvény-sorozatunknak. A rendezvényterem kicsinek bizonyult a nagyszámú érdeklődő miatt, akik Dr. Maróth Miklós akadémikus, arab-szakértő előadásán vettek részt. A professzor úr arról beszélt, milyen történelmi okai vannak a korunkban tapasztalható népvándorlásnak, miért vannak menekültek, miért vannak bevándorlók, milyen szokásaik és életmódjuk van az Európába érkező muszlim vallású embereknek, mit jelent az integráció és az asszimiláció közötti különbség, hova tart Európa?

  Jó helyre került az adomány

  Kedves Adakozók!

  Ide kattintva olvasható Urbán József SchP köszönőlevele, melyet a kiblawani piarista iskola megújult kosárlabdapályájának ünnepélyes átadása kapcsán tett közzé.

  Hálásan köszönjük támogatásukat!

  Villámcsődülettel zártuk az évet

  Idén ünnepelte iskolánk alapításának 250. évfordulóját. Az egész éven átívelő gazdag programsorozat zárásaként egy zenés-táncos flashmobbal leptük meg a várost.
  Az öröm és felszabadultság már az előkészületeknél tapasztalható volt. A diákok lelkesen fogadták a koreográfiát, sokszor a meghirdetett próbákon kívül is gyakoroltak.

  Leírhatatlan élmény volt több száz tanulóval és a kollégákkal szinkronban mozogni a város főterén.

  Tevékeny Szeretet Iskolája hetedszer

  „Felelős  lettél azért, amit megszelídítettél!”

                                     (Sain-Exupéry)

   

  Drámanap

  Iskolánkban 6 éve működik drámatagozat. Ebben a tanévben összesen 27 diákunk tanult a tagozaton. Színház- és drámatörténet, színjáték, beszédtechnika, kreatív ének. Ezek azok a tárgyak, melyekben az itt képződni vágyó diákok részesülnek, többnyire plusz órák keretében. Sűrű évad volt az idei, két fesztivál, jó néhány meghívás, melynek eleget kellett tenni, ehhez jönnek még az egyéni versmondó versenyek, nem beszélve azokról a  - nevezzük így – munkadarabokról, melyeken keresztül a fiatalok elsajátítják a drámás alapokat, a – célunk szerint – hiteles színpadi közlést.

  Batthyányak nyomában - a jubileumi évben

   

  Május 21-23-ig egy ajándék-kiránduláson vettünk részt az énekkarral. Az út során végigjártuk a Batthyány-birtokokat, Ausztria és ÉNY Magyarország területén.

  Egy osztálytalálkozó margójára

  10 éve röpültek ki. Ők az újraindult piarista gimnázium harmadik érettségiző osztálya. Volt, aki külföldről jött haza, hogy találkozhasson a többiekkel. Volt, aki azért nem tudott eljönni, mert a kisbabája úton volt. Volt, aki  levelet írt, volt, akiről a többiek meséltek. De valahogyan mind a 28-an ott voltak.

  Canteen - közösség

  Iskolánkban immár második éve élvezhetjük a Csöndör Judit által nagy munkával és kitartással létrehozott iskolabüfét. Lehetőségünk van leülni, beszélgetni, ott elfogyasztani ételeinket. Judit nagy szeretettel vár minket minden nap az általa elkészített finomságokkal. Rengeteg szendvicsből, süteményből, pudingból, rágcsálnivalóból választhatunk. Kávét, teát, szörpöt és egyéb italokat is fogyaszthatunk. Mindenki találhat magának számára megfelelőt!

  Zrínyiek nyomában - horvátosaink a zadari testvérdiákokkal

  Ismét egy tartalmas hetet töltött együtt április 17-23. között a piarista gimnázium horvátul tanuló diáksága a zadari testvériskola idelátogató diákjaival. Mint ismeretes, idén 450 éve, hogy a Szigetvárat védő Zrínyi Miklós maroknyi hős katonája élén a várból kitörve a török ostromlók gyűrűjében lelte halálát. Ezen esemény évfordulója alkalmából az idei projekttalálkozó ennek jegyében szerveződött.  Egy tematikus programsorozaton vettek részt a diákok: a Zrínyiek nyomába eredtek.

  Ünnep és torta

  Ritka pillanatoknak lehettünk ma tanúi, amint egy az iskolaudvaron tartott ünnepélyes szentmise keretében az iskola apraja-nagyja felajánotta az iskolát és  önmagát a Szűzanyán keresztül a Szentháromságnak. (Ma ünnepli az Egyház Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, melyen Mária igent mond az Úristennek.)

  Megrendítő volt látni és hallani szerzetestanáraink fogadalmának megújítását, hallani és mondani a felajánlás szavait. Egyszerre félelmetes és felemelő tudatosítani magunkban, hogy értékek mentén működünk melyek nem évülnek el és nem válnak korszerűtlenné.

  Miért arc nélkül?

  Bende Krisztián tanár úr különös keresztútra hívta 2016. március 18-án az iskola diákjait, dolgozóit, vagy éppen a város polgárait.  Liszt Ferenc Via Crucis című műve alapján a 10. évfolyamos diákokkal egy némajátékban  jeleníttette meg  Jézus keresztútját - először az iskola udvarán majd a Felsőtemplom körüli téren. 

  Angol színházi előadás - The fame game

  2016. március 2-án, a Bécsi Angol Színház egy darabját láthattuk a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Közel 50 angolul tanuló diákkal látogattunk a színházba, és jól tettük. Nagyon jó színvonalú és tanulságos angol nyelvű előadás volt. Az erről szóló beszámolót Angelopoulos Szofia, Horváth Abigél 10.b osztályos diákjaink írták.

  Lelkinap a gimnáziumban

  Hogyan éli meg egy tinédzser a piarista lelkinapot, amelyet a húsvétra készülés jegyében szerveztünk diákjaink számára? Az alábbiakban Veszprémi Kitti 9.b osztályos diákunk erről szóló beszámolóját olvashatjátok.

  "Rád találtam a lelkinapon

  A gimnazisták nagyböjti lelkinapjára március 4-én került sor a zalaegerszegi Rád Találtam Dicsőítő Csoport szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetének támogatásával.

  Hátizsákos nap (felsős lelkinap)

  A húsvétra való készület jegyében az iskolában az 5-8. évfolyamokon lelkinapot tartottunk, amelyen a kisebb évfolyamok néhány csoportját idősebb gimnazista diákok vezették. Weisz Emese 10.a-s diákunk is csoportvezető volt, és az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjuk - ahogyan ő élte meg a lelki napot.

  "Március 5-én iskolánk felső tagozatosai lelkinapon vettek részt. Annak ellenére, hogy a szombat délelőttöt is az iskola falai közt kellett tölteni, a felsősök nagy lelkesedéssel és jókedvvel fogadták a programokat.

  Első helyen: a jó kapcsolatok!

  Az életben való boldogulás első feltétele: a jó emberi kapcsolatok. Egy több generáción keresztül történő kutatás és mérés eredménye az előbbi megállapítás, és amelynek elvitatása talán soha nem volt kérdéses. Mégis, mikor életünk prioritásait választjuk, akkor ezt olyan magától értetődőnek tekintjük, és nem számolunk azzal, hogy emberi kapcsolatainkra tudatosan is figyelnünk kell - hogy ápoljuk a meglévőket, valamint kialakítsuk azon képességeinket, melyek segítségével új kapcsolatokat létesíthetünk.

  Felnőtt farsangi bál

  2016. február 6-án került megrendezésre intézményünk felnőtt farsangi bálja. Diákjaink műsora, igazgató úr köszöntője és a vacsora után hajnalig tartó tánc kezdődött. Szusszanni a tombolasorsolás közben lehetett. Nagyon jó hangulat jellemezte a tornatermet idén is megtöltő közönséget. Várjuk Önöket jövőre is!

  Különleges módon ünnepel a Piarista Iskola

  - adja hírül a közösség felajánlásáról szóló információt a Kanizsa Tv.

  Tanáraink közül Gáspár Klára és Böszörményi Géza atya  - a lelkigyakorlat szervezői szólalnak föl.  A cikk külön kiemeli a diákok részvételét a programban. Fontos a velük való beszélgetés, mert olyan kérdéseket tehetünk föl nekik, amelyek a hétköznapokban foglalkoztatják őket. 

  Megkérdeztük gimnazistáink szüleit...

  2015 májusában megkérdeztük a gimnáziumba járó diákjaink szüleit iskolánkkal kapcsolatos véleményükről. 7 osztályból 156 szülői kérdőív érkezett vissza, ezek alapján tesszük közzé az alábbiakat. A kérdések egy része felelet-választós volt, más része nyílt végű, szöveggel kellett rá válaszolni.

  Összességében a szülők 70-85%-a elégedett az iskolában folyó nevelő-oktató munkával, 13-25% részben elégedett, és 0-4% elégedetlen.

  Miért fontosak a túrák?

  A természetben eltöltött idő során feltöltődünk, regenerálódunk, megtapasztaljuk korlátainkat és egyben a végtelenséget. A természet-élmények olyan maradandó változásokat hoznak létre a személyiségünkben, amelynek nyomán nő az empátiakészségünk, a tűrőképességünk, az önfegyelmünk. Egyszóval a belső szabadságunk.

  Az én szerzetesem

  Göde tanárnő mutatja be egykori kollégáját Tóth Bori nénit, aki a nagykárolyi piarista nővérek közösségében tavaly  szerzetesi fogadalmat tett, és aki további életét az árva gyerekek nevelésének szenteli.

  A cikk a Magyar Kurirban jelent meg, és ide kattintva  olvasható.

  Iskolánk a Duna TV műsorán

  Január 10-én közvetítette a Duna Tv az Isten kezében című sorozatában a 250 éves kanizsai piarista iskoláról készült 25 perces összefoglalót.

  A műsor IDE kattintva tekinthető meg.

  Jézus, aki szegénynek született – karácsonyváró lelkinap az iskolában

  December 12-én egy teljes tanítási napot szántunk arra, hogy segítsük a hozzánk járó általánosiskolás-korúgyerekek karácsonyi fölkészülését. Az alábbiakban a 6-8. osztályosok programjáról olvashatunk.

  Kóruskarácsony 2015

  A Piarista Iskola három kórussal is részt vett december 10-én azon a kórustalálkozón, amelynek műsorát a KanizsaTv vett fel a református templomban, hogy a karácsonyi időszakban közvetítse. A kórusokat Rácz Andrásné vezényelte.


  Média-megjelenéseink

  Az utóbbi hónap piarista iskolai eseményei a helyi médiában:

  Iskolánk az M1-en

  Mint arról hírt adtunk, november közepén volt pontosan 250 éve, hogy a piaristák megérkeztek Nagykanizsára és megkezdték a gimnáziumi oktatást.
  Erre a számunkra fontos eseményre egy jubileumi ünnepségsorozattal emlékeztünk, amelynek eseményeit szépen összefoglalja a M1-en az Élő Egyház című műsor egyik híradása.

  Tömör, velős, érdemes megnézni! Ha a piarista gimnáziumra nemcsak oktatási szempontból vagy kíváncsi, akkor nézd meg.

  Oldalak

  KÉPTÁR

  FILMTÁR

  DIÁKSAROK

  FACEBOOK